Спадът на петрола: повтаря ли се историята

14.01.2015 | 23:00
Спадът на петрола: повтаря ли се историята

Петролът пада, но дали историята се повтаря? Коментар на Айзък Арнсдорф и Бети Лю от Bloomberg ТВ в предаването "On The Markets" - "In The Loop.”


Айзък, виждали сме и по-сериозни сривове при петрола, нали?

Точно така. Дори не трябва да се върнем толкова назад във времето, само до 2008 година. Тогава цената отиде още по-надолу.

 

Каква бе причината зад този спад?

Очевидно бе заради финансовата криза и световната рецесия. Това е пример за шок при потреблението, за отрицателен шок при потреблението, което доведе до срив на цените. Потреблението на практика се сви. Но сега проблемът се крие в това, че растежът се забавя. 

 

Но изглежда, че се дължи още и на свръхпредлагането. Имало ли е и преди това спад на цените, заради тревоги, свързани с предлагането?    

Случай, при който имаме спад на цените заради доставките, се наблюдава през 80-те години на миналия век. Дори има много допирни точки между случилото се тогава и случващото се днес. Тогава отново има междуособици в

Още по темата

, не се спазваха квотите за добив. Същевременно, доставките от страни извън картела растяха. С това хватката на ОПЕК върху пазара се разхлаби.

Това, което се случи тогава и сега е, че Саудитска Арабия се умори да балансира пазара  и просто го остави да се срине. Но това отне четири години. Вярно, че цените на петрола поскъпнаха рязко около войната в Залива, в началото на 90-те години. Но в действителност пазарът не се стабилизира чак до 2000 година.   

 

Да разбирам, че това е дългогодишен проблем и едва ли ще излезем от него тази година…

Би могъл да стане такъв. Имайки предвид последния път, когато видяхме срив на цените, предизвикан от доставките.

 

 

Айзък, а какво мислиш за дискусията как това ще се отрази върху щатската икономика? Добре или лошо е за нея? Какъв е дебатът сега?

Това е въпрос, който всички си задават. Уолстрийт търси също отговора. Очевидно има големи промени в  световната и в щатската икономика, както и в петролната индустрия, която е по-различна от 80-те години.

Но ако пак се върнем тогава, в общ план, като цяло, икономиката определено спечели.

Но за щатската петролна индустрия последиците са опустошителни – Тексас, Оклахома, чиито икономики бяха в много по-голяма степен зависими от петрола, и те наистина пострадаха, допринасяйки за кризи на кредитния пазар, имаше и банкови фалити.

Всъщност, произходът на термина „твърде голям, за да фалира“ е в резултат на банките, които фалираха, заради цените на петрола.