Президентите на Венецуела и Иран обсъдиха понижението на цените на петрола

Страните, които са част от ОПЕК, са против политиката на Саудитска Арабия, отказвайки да намалят обемите за добив на нефт

10.01.2015 | 16:34 Редактор: Мариета Иванова
Президентите на Венецуела и Иран обсъдиха понижението на цените на петрола

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е обсъдил с иранския си колега Хасан Рухани понижението на цените на петрола в световен мащаб, съобщават ирански медии, цитиран от ТАСС. Венецуелският лидер е пристигнал на еднодневно посещение в Техеран. Във водената от него делегация са още министрите на външните работи, на икономиката и на финансите.

По време на срещата Мадуро и Рохани са повдигнали редица въпроси от взаимен интерес, част от които свързани с цените на петрола на световните пазари. Държавният глава на южноамериканската държава се е срещнал с иранския министър на енергетиката Хамид Читчян.

Иран и Венецуела, които са членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се противопоставят на политиката на Саудитска Арабия. Те отказват да намалят обемите за добив на нефт с цел повишаване на цените на световните пазари.

Търговският оборот между Иран и Венецуела бележи стабилен ръст с всяка изминала година. В областта на енергетиката, селското стопанство, жилищното строителство, както и на градската инфраструктура има създадени и работят редица съвместни компании.
Техеран е първата столица от страните, членуващи в ОПЕК, които Николас Мадуро посещава. В плановете на президента на Венецуела влиза и посещение на Саудитска Арабия, където се очаква да бъдат проведени преговори за състоянието на пазара на петрол и нефт.

Съвкупният добив на нефт на страните-членки на ОПЕК достига до 40% от общия добив в световен мащаб. Повечето от тях досега се въздържаха от съкращаване на добива под натиск на Саудитска Арабия.

Според послания от Рияд „добивът няма да бъде намаляван, дори и цената да се понижи до 20 долара за барел”.