Прогноза за цената за петрола за 2015г.

Голдман Сакс намали прогнозата за цената на петрола за 2015г.

12.01.2015 | 16:06 Редактор: Дориана Ранкова
Прогноза за цената за петрола за 2015г.

Когато правите прогноза за цената през 2015 година, накъде се насочвате – към САЩ, Либия и Ирак или Саудитска Арабия? Къде?

Филип Шладек, анализатор, Bloomberg:

Смятам, че най-важният акцент сега са пазарите, на които се произвежда, или старите такива. От там всъщност идват големите производства. 70% от световната продукция идва от държави, който са производители от повече от 35 години. Да, производители от северните региони ще пострадат от сегашната цена. Можеша да произвеждат по-дълго време, но може и да се наложи сега да приключат работата си по-рано.

ОПЕК изглеждат решени да докарат цената на петрола на още по-ниски цени, за да напрегнат още повече американските шистови производители. Освен спада от 45%. Колко ниско…или по-скоро коя е неудобната цена за ОПЕК?

Филип Шладек, анализатор, Bloomberg:

Трудно е да се каже защото това е една от добре пазените тайни на Саудитска Арабия – какви са точните им минимални разходи. Но със сигурност са ниски. Въпросът определено е колко дълго ще останат ниски цените. САЩ също могат да се фокусират върху производството на най-плодовития си актив, но имат да изплащат голям дълг все пак. Така че ако цената остане дълго време толкова ниска, предполагам, че няма да са саудитците, които първи ще намалят производството.

 

В това е идеята, Саудитска Арабия и другите са имали преди години големи капиталови разходи. И ето ни сега – шистова революция, не с такива разходи. Кога ще видим изместване на тази технология, нейното отстъпване?

 

Филип Шладек, анализатор, Bloomberg:

Разликата между шистовия петрол и познатия метод е, че шистовия добив е много адаптивен. Има райони в САЩ, където е много евтино да се добива петрол чрез шистов метод, но има и райони, които не са толкова евтини. Разбира се има компании, които не са толкова конкурентоспособни и са влезли в бизнеса по-късно, и то на пазар където има и други европейски компании.  И така те ше имат пропблеми да произвеждат изгодно, но тези в САЩ, които са влезли на пазара на време ще произвеждат по-дълго.  

 

Голдман Сакс намалиха прогнозата за цената на петрола. Лекия суров петрол до 41 долара за първите 3 месеца на годината, а за брента до 42 долара. Това ли са цените, за които пазарът говори?

 

Филип Шладек, анализатор, Bloomberg:

В момента това са нивата, които много петролни компании определят за дъно. Много от европейските гиганти очакваха цена между 40 и 50 долара за дългосрочните си инвестиционни проекти. Тези проекти ще се осъществят при сегашните прогнози и цени, може и да има отлагане, но все пак произвеждат. Проблемът, както казах, е в старите производители, които могат да наложат на други по-млади да прекратят работа.