Министърът на финансите и управителят на БНБ писаха на ЕК за състоянието на КТБ

В документа се посочват причините за поставянето на четвъртата по големина банка по особена надзор и за вариантите за изплащане на блокираните вложения

11.08.2014 | 17:25 Редактор: Мариета Иванова
Министърът на финансите и управителят на БНБ писаха на ЕК за състоянието на КТБ

Министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров изпратиха съвместно писмо до Джонатан Фол, генерален директор на Генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги" на Европейската комисия в отговор на поставените от г-н Фол въпроси  за състоянието на „Корпоративна търговска банка" АД в писмо от 1 август 2014 година.

В писмото се посочват причините, довели до поставянето на КТБ под особен надзор, резултатите от направената проверка и вариантите за изплащане на средствата на вложенията.

От документа става ясно, че при извършената проверка по отношение на КТБ е установено, „че за определена категория кредитополучатели (по кредити с общ размер 3.5 млрд. лв. От общ кредитен портфейл в размер на 5.4 млрд. лв) липса съществена информация за финансовото им състояние и/или целево усвояване кредита.“ Оценката показала, че са налице съществени индикации за кредитен риск относно възстановимостта на кредитни експозиции в тази категория, което би могло да доведе до съществени обезценки, но поради недостатъчна информация информация одиторите не са били в състояние да коментират размера на необходимите допълнителни обезценки“.

Пълният текст на писмото може да видите тук.

Също днес вложители в КТБ протестираха пред БНБ с искане банката да бъде отворена. Повече за протеста вижте от видео файла.