Красен Станчев: Ситуацията около банките доказа, че доверието е най-важно в отношенията

В последните шест месеца най-много слухове за банките разпространяваха няколко депутати, начело с Румен Гечев от „Коалиция за България“, коментира икономистът

03.07.2014 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
Красен Станчев: Ситуацията около банките доказа, че доверието е най-важно в отношенията

Цялата ситуация от 20 юни досега около банките доказа, че както във всяко едно човешко отношение, „защото банковите отношения са преди всичко отношения между хора, най-важното е доверието и репутацията“, коментира в предаването Денят On Air икономистът Красен Станчев. По думите му в последните шест месеца „най-много слухове за банките са разпространявали няколко народни представители, начело с Румен Гечев, които твърдяха, че банките се държат некоректно, че мамят хората,  че има безобразни процедури и т.н“.

„Това, което имаме като поука от случилото се с КТБ е, че банка, която  се опитва да се финансира по политически начин, става заложник на политическата репутация на тази политическа гарнитура, с която има връзки“, заяви Станчев.- Репутацията е залог, който клиентът изтегля, когато види, че има проблем с този, който предоставя дадената услуга“.
Икономистът допълни, че ако „се върнем към историята с проблемите на КТБ, ние имаме достоверна информация, разпространена от журналисти, че тази банка се превръща в политическа, че се финансира по определен начин с привличането на средства от държавни предприятия. Това беше много важно решение на хората първо да разберат, че когато тази банка дава много високи лихвени проценти, това ще бъде временно и те могат да си вложат парите там, чакайки, и когато започне конфликтът, да си ги изтеглят“.

Станчев коментира и определението на премиера Пламен Орешарски, че КТБ е банка с „по-особена структура“.

Още по темата

„Той каза, че има структура на едноличен търговец. Едноличните търговци в нашата страна са по-подозрителни, отколкото международните банкови институции, защото българските политици могат да отидат на риба, с който и да е от българските еднолични търговци, но не могат да отидат на риба, с директора на Citibank и на HSBC,например“, коментира Станчев.
На въпрос на водещия Веселин Дремджиев дали одитът на Deloitte и на Standard &Poor's ще е обективен от коментара на Красен Станчев стана ясно, че в това не може да има съмнение, тъй като по думите му „за тези организации репутацията е много по-важна,от който и да е договор“.

Той допълни, че също така Централната банка е крепител на доверието и посочи, че въпреки че е имало забавяне от страна на правителството по отношение на създалата се ситуация около ПИБ, „в крайна сметка беше действано достатъчно бързо“.