На път по празниците

Поне веднъж в годината, човек трябва да посети място, където никога преди това не е бил, съветва Далай Лама

21.12.2015 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
На път по празниците

От Мартина Ганчева

Къде ще ни отведе червеният нос на Рудолф? Къде пътувахме през отиващата си 2015г. и кои места задължително трябва да посетим през 2016г.? Какво предпочитаме да намерим под елхата - скъп подарък или мечтано пътешествие? Ще си спомним и думите на великия Джак Керуак, който е написал, че пътят трябва да води към целия свят. Заедно със събеседниците екипът на Днес пътува мислено до най-екзотичните и далечни кътчета на планетата. 

"Колкото повече пътуваш, по-жаден си за чужда култура. Всичко, за което пиша е преживяно. Когато посетих Куба, впечатли ме техният вид социализъм. Намират и щастие в малките неща – например да пуснат касетофон на улицата и да започнат да танцуват." - сподели Мария Ангелова от peika.bg.

Ангелова допълни, че очарованието на пътуването е в откриването. 

"Човек ако седи на едно място, става ограничен от средата си. Пътешествието е най-добрата инвестиция. Изминах 8500 км. в търсене на щастието. Човек пътува към себе си. А Изтокът има различен поглед върху света, времето, щастието. Имаме всичко и пак сме нещастни. Изтокът е свят на крайности и шокиращи детайли." - разказа журналистът,  фотограф, оператор и писател Атанас Куцев.

Куцев си спомни как преди две години е посрещнал Коледа на 4130 м. в Хималаите. 

"Такова звездно небе не съм виждал, чувствах нещо свръхестествено. Мечтая през 2016г. да посетя Австралия. Привлича ме отдалечеността на този континент." - допълни Атанас. 

"Най-интересно е на планетата Земя – от двора на баба ви до върха на Хималаите. Живях три месеца при активните вулкани на Хаваите, от кухненския прозорец виждах светещата лава." - разкри екологът и експерт по прилепите в Националния природонаучен музей Антония Хубанчева

"Била съм на Карибите, на Бахамските острови, в Пуерто Рико. Всяко място се превръща в твой дом, ако живееш там 2-3 месеца. Силно ме впечатлиха Барселона, Лисабон, Тоскана. Пътувам от 5 години, израснах." - сподели моделът Михаела Бориславова.

Зрителите видяха снимки на Михаела от различни части на света. Тя снима с лента. 

"Българите все повече пътуват. Предпочитат най-много Италия и Гърция. Като цяло Европа е най-предпочитана дестинация. 60% избират Париж, Лондон, Барселона, Рим, Виена. Лично мен България винаги ме вдъхновява. За мен Родопите са най-доброто място. Аз съм планинар по призвание. Иначе си заслужава да посетите Малдивите, Южна Америка. Сега там е пролет-лято." - информира собственикът и управител на Зиг Заг Холидейс Любомир Попйорданов

В предаването Днес се включи и Моника Басабанова, преподавател на будистки монаси. 

Почти без мъгла ще бъде на 22, 24 и 25 декември, съобщи синоптикът Красимир Стоев. По думите му не се очакват валежи до края на годината. Температурите ще бъдат необичайно високи, ще започне застудяване в последния ден от 2015г.

Вдъхновение и начин на живот. Всяко пътуване е преоткриване. Без значение дали е до нови или до вече познати места, дали поводът е командировка, лечение или просто почивка, пътуването винаги може да бъде забавно и интересно. Всичко е въпрос на организация - как човек ще успее да подреди времето си, така че освен задължителните задачи от графика, да успее да се наслади на положителните страни от пътуването. Защо да поемем на път? 

На прага на 2016г. да видим кои бяха най-добрите и интересни градове за туристите. Класацията е съставена от журналисти, пътешественици, бизнес анализатори. В топ 10 попадат както популярни, така и не толкова известни туристически обекти и направления. Кои са дестинациите за 2016г. - вижте в предаването Днес.

Киното и пътешествията са неизменно свързани. Някои приключения ни оставят без дъх, други ни натъжават. 

Световните знаменитости обичат да пътуват и си имат любими дестинации. Първи в класацията на предпочитанията им се нарежда Дубай. Семейство Бекъм са привлечени от белите плажове и луксозните хотели. Кейт Мос, Аштън Къчър и Мила Кунис предпочитат Френската Ривиера с нейната страхотна кухня и природа. Ева Лонгория и Никол Кидман обожават сините води и невероятни гледки на Бора Бора. Как предпочитанията на известните допринасят за туризма?

Поне веднъж в годината, човек трябва да посети място, където никога преди това не е бил. Съветът е на духовният водач на будистите - Далай Лама. Хората пътуват заради романтиката, други заради архитектурата, трети заради усещането, че просто са в движение. Както казва Лао Дзъ - добрият пътешественик няма предвиден план. Има ли обаче пътешественика новогодишни обещания и какви са те?

Най-добрите градове за живеене са притегателен център не само за имигрантите, но и за туристите. Кои са те?

Нова предколедна мания завладява и България. Модата на колите-елени. Оказва се, че не е нужно да ходим чак до Северния полярен кръг - до фермата на Дядо Коледа. Може да засечем някой елен... още на първия светофар.