Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Търговското споразумение между САЩ и Великобритания било с много въпросителни без отговор

Тръмп се срещна с Мей, за да обсъдят евентуална сделка

04.06.2019 | 20:56 Редактор: Ралица Братанова
Търговското споразумение между САЩ и Великобритания било с много въпросителни без отговор

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с британския премиер Тереза Мей. Във фокуса на разговорите е двустранното споразумение за сътрудничество между двете страни, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

Преди разговорите Тръмп заяви, че ще има голяма сделка и подчерта, че САЩ са най-големият партньор на Великобритания.

Международните анализатори Мартин Табаков и Кристиян Шкварек коментираха темата в "Денят ON AIR".

"Когато говорим за сключване на търговско споразумение между САЩ и Великобритания, има много въпросителни, за които няма отговор. Едно споразумение по пример на това, което ЕС сключи с Канада и Япония - трябва много време. Това са години на преговори. Второ, ние не знаем дали държавата окончателно ще напусне Общността и ако да, под каква форма", обясни Мартин Табаков.

По думите му каквито и ангажименти да е поела Тереза Мей, тя няма да е в позиция да ги изпълни след няколко дни.

Според Кристиян Шкварек изводът от тази среща е, че това е посещение, което от много хора е разглеждано във вътрешнополитически контекст, тъй като в англосаксонския свят до голяма степен политиката на всяка от отделните страни се влияе от другата вътрешно.

"Ние видяхме как Тръмп беше посрещнат от едни хора, които са предимно либерални и леви и подкрепят Хилари Клинтън или Обама в Америка. От друга страна, той се изказа за това кой би подкрепил в Консвервативната партия", обясни международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Табаков коментира, че протестите във Великобритания не са били толкова големи, колкото при миналогодишното посещение на Тръмп и това не се дължи само на лошото време.

Експертите изразиха мнение, че все още няма ясен изход за ситуацията на Острова и дали Brexit ще се състои със сделка.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК