Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Пореден провал за Тереза Мей и възможност за твърд Brexit, вещаят анализатори

Разводът между ЕС и Великобритания ще струва много на всички ни, твърдят Асен Агов и Любомир Кючуков
Публикувана: От:

Още по темата

 

Тереза Мей отправи молба към депутатите във Великобритания да подкрепят сделката по Brexit. Предстои ключово гласуване, от което трябва да стане ясно дали народните представители в Обединеното кралство ще подкрепят развода между страната и Европейския съюз.

"Очаква се нов провал за Тереза Мей. "Северноирландската партия", която я подкрепя, каза, че няма да гласува. Консерваторите също няма да гласуват. Нито пък Корбин. Вероятно няма да има Brexit без сделка. ЕС е поставен в деликатна позиция с напускането на Великобритания. Островът не знае какво иска – страната е разделена. Онези, които предизвикаха Brexit, вече не са във властта, за да не поемат отговорността", посочи журналистът и анализатор Асен Агов. 

Според него Brexit ще ни струва много скъпо на всички. 

"Абсурдната епопея на Brexit буди тъжен смях у всички ни. Бюджетът на ЕС ще се срине без парите, които внася Великобритания. Нашата вноска за бюджета ще нарасне. Това ще трябва ние данъкоплатците да го плащаме. ЕС изпада в нездрава позиция. Затъваме в догадки какво може да се случи. Младите великобританци искат страната им да остане в ЕС", добави той в "Денят ON AIR". 

Любомир Кючуков от "Института за икономически и международни изследвания" подчерта, че самият начин, по който Тереза Мей е подредила гласуванията, отхвърля варианта за Brexit без сделка. 

"Ако политическите декларации не дадат резултат, то утре ще се проведе гласуването за развод без сделка. Това няма как да мине в парламента. След това идва още едно гласуване. Ако и то не даде резултат, ще настъпи политически блокаж. Тереза Мей прехвърли отговорността към парламента. Настроенията във Великобритания са много тежки. Brexit ще струва скъпо на Европа и Великобритания, и то не само като пари. В ЕС има някаква нагласа да се слеят двата периода – преходният от 21 месеца, който трябваше да регламентира бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, и процесът по напускането на общността. Brexit създаде политическа криза, която раздели политиката и обществото в страната", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )