Ключов ден за Brexit: Британският парламент разглежда новата сделка

Късно снощи Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер постигнаха консенсус за ирландската граница

12.03.2019 | 13:11 Редактор: Василена Василева
Ключов ден за Brexit: Британският парламент разглежда новата сделка

Ключов ден за Brexit. Днес британският парламент ще разглежда новата сделка, договорена от Тереза Мей късно снощи в Страсбург. Какъв е важният компромис, постигнат между Мей и Жан-Клод Юнкер и какви са сценариите оттук нататък?

Според новия механизъм, с правна тежест, Лондон може да действа срещу предпазната мярка за ирландската граница, така че тя да не стане постоянна. Това беше едно от основните притеснения на британския парламент, тъй като ако тя бъде активирана, Северна Ирландия временно остава член на Европейския митнически съюз. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че с премиера Тереза Мей са постигнали споразумение за правно-обвързващи гаранции, касаещи споразумението за напускане на ЕС. Договорката ще даде ясни уточнения и правни гаранции по предпазния механизъм за ирландската граница след Brexit.

Той обаче беше категоричен - Великобритания няма да получи трети шанс да постигне споразумение. А за Тереза Мей тези гаранции могат да променят предстоящия тази вечер вот на споразумението в Камарата на общините. 

Двете страни постигнаха и второ споразумение за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Пробивът на Тереза Мей беше приет със смесени чувства на Острова. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън за пореден път се обяви срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз. Консерваторите, които подкрепят Brexit, са изискали допълнително експертно мнение, преди да вземат решение. Към тях се включи и северноирландската Демократическа юнионистка партия.

А голяма част от опозицията, в лицето на Лейбъристката партия заяви, че Мей не е постигнала нищо ново. И допълни, че тази вечер отново ще се противопоставят на Brexit. 

Вотът върху споразумението ще се проведе тази вечер. При последното гласуване през януари Мей понесе историческа загуба с 230 гласа разлика. 

Ако Лондон отхвърли споразумението предстои втори вот в сряда за това дали Великобритания да излезе от Съюза без сделка. 

А в четвъртък британските депутати ще дадат вота си дали да бъде поискано отлагане на Brexit с поне два месеца.

Харесайте ни във Facebook ТУК.