Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Действията на Тръмп спрямо Сирия били част от вътрешната политика на САЩ

Мерките на американския държавен глава отчасти разкриват и неговия характер, подчерта Георги Димов

03.01.2019 | 20:38 Редактор: Василена Василева
Действията на Тръмп спрямо Сирия били част от вътрешната политика на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп ще даде на армията около четири месеца, за да изтегли 2000 американски военни от Сирия. По този начин се отмята от решението си отпреди две седмици изтеглянето да стане до 30 дни. За това информира по-рано New York Times, цитирайки висши представители на администрацията на Белия дом.

"Тези мерки очевидно са елемент от вътрешната политика на САЩ и показват характера на американския държавен глава. Това обаче не означава, че Вашингтон ще престане да се интересува от ситуациаята в Сирия", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Самият Тръмп потвърди в социалните мрежи, че войските ще се изтеглят "бавно", но се оплака, че решението му няма голяма поддръжка на фона на нова критика от страна на бивши и настоящи генерали относно "импулсивното поведение на президента". 

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) са почти изчезнали, бавно изпращаме нашите войски обратно у дома, за да бъдат със семействата си, докато същевременно се бием с остатъците от ИДИЛ", написа Тръмп. 

"На практика става въпрос за едно поетапно изтегляне.  Не бива да забравяме, че в Сирия силно военно присъствие има и една европейска държава - Франция. А Германия, която по официални данни няма военно присъствие, има роля за икономическото възстановяване на страната, което рано или късно ще се случи", допълни още Георги Димов.

Вижте видеото с целия разговор!