Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прикриват ли се лекарски грешки в болниците?

В основата на проблемите е монополът на Здравната каса, посочи д-р Стойчо Кацаров

19.06.2018 | 21:14 Редактор: Тодор Петров
Прикриват ли се лекарски грешки в болниците?

Данни на прокуратурата сочат за нарушения в Агенция "Медицински одит", които са започнали още от 2015 г. През миналата година одитът е проверил 11 смъртни случая в лечебни заведения без да сезира държавното обвинение. Установени са и груби нарушения на Закона за административните наказания.

Прикриват ли се лекарски грешки в болниците? Отговорът на този въпрос потърсихме заедно с председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Прокуратурата предявява обвинения за злоупотреба с власт и корупция. Това не се покрива непременно с понятието "прикриване на лекарски грешки". Хората очакват да видят наказание и невинаги са прави в това искане", коментира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Д-р Кацаров обаче обяви, че е бил свидетел как "Медицински одит" е бил използван срещу хора, които са критикували бившия здравен министър Петър Москов. 

"Приемаме ли, че там всички хора са почтени, а извън "Медицински одит" са лоши? Навсякъде е заложена тази погрешна теза - ефективният контрол няма да дойде от администрацията. От гражданите ще дойде", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Стойчо Кацаров подчерта, че моделът на този контрол е сгрешен и скандалите ще продължат. Той бе категоричен, че има лимит за лъчетерапия у нас и настоя, че здравният министър Кирил Ананиев не може да го отмени, след като той вече е записан.

"Не остана нищо нелимитирано. В основата на проблемите е монополът на Здравната каса. Чрез монопола политиците имат власт над цялата здравна система", каза още той.

Д-р Кацаров е на мнение, че парите в НЗОК се харчат неправилно, тъй като и лекарите, и пациентите били недоволни.

Вижте видеото.