България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нарушенията в "Медицински одит" - умишлени! Започнали още през 2015 г.

Цялата дейност на тази агенция е скандална, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

15.06.2018 | 08:28 Редактор: Тодор Петров
Нарушенията в

Нарушенията в Агенция "Медицински одит" датират още от 2015 г., сочат данни на прокуратурата. През миналата година одитът е проверил 11 смъртни случая в лечебни заведения без да сезира държавното обвинение. Половината от тези случаи са за починали бебета. Установени са и груби нарушения на Закона за административните наказания. 

"Цялата дейност на тази агенция е скандална. Създадени са правила, които противоречат на закона. Вместо контролният орган да наказва, той влиза в ролята на актосъставител и взима решението дали да се започне административнонаказателно производство", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Bulgaria ON AIR.

Нарушенията са извършени в много блници, голяма част от тях са в София. Прокуратурата ще събере конкретните мотиви за всеки един от случаите. Фактите сочат за умишлени действия. От прокуратурата не смятат, че се касае за некомпетентност, а за умишлено прикриване на случаи.

"Ако има доказателства за получаване на облаги, ще има обвинения и за подкуп. Не е необходимо да се касае за финансови облаги, за да се докаже престъплението", каза още Румяна Арнаудова в ефира на "България сурин".

В един от случаите не е направена аутопсия след смърт при катастрофа. Прокуратурата ще търси допълнителна информация и по този случай. Само по документи от болниците прокуратурата може да докаже наличие на лекарска грешка, уточни Арнаудова.

За този вид престъпления законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.