Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Скандали и политически страсти заради името на Македония - кой стои зад това?

Историкът Стефан Иванов и журналистът Иван Николов коментираха напрежението около споразумението в "Денят ОN AIR"
Публикувана: От:

Скандали и политически страсти заради името на Македония, довели до вътрешнополитическо напрежение в страната, политически бури в Гърция и крайни реакции от страна на българското правителство. 

Президентът Георге Иванов изрази неодобрение към постигнатото споразумение за смяна на името с "Република Северна Македония", а македонските медии остро реагираха на отказа на българския премиер за среща с Иванов.

Още по темата

 

Събитията коментираха историкът Стефан Иванов и журналистът Иван Николов в "Денят ON AIR".

"Радикалните промени, които се случиха в Гърция са финансирани от Русия. Македония трябва да реши всички спорове със съседите си. В противен случай ще остане в това блато, в което се намира в момента. Идеята за всичко това се реализира през Сърбия и идва от Русия", каза в историкът Стефан Иванов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Въпросът е - може ли Македония да остане в този мрак, може ли този народ да живее още 50 години в това "обработване на мозъци"?, репликира го главният редактор на сп. "България - Македония" Иван Николов.

Иванов посочи, че залогът с разразилите се скандали във връзка с името на съседната държава е твърде висок и надхвърля персоналната съдба на Македония.

Той нарече Русия "големия губещ" от решаването на този въпрос. Историкът изрази позиция, че Георге Иванов "провежда про-руска политика". 

Журналистът Иван Николов изрази предположение, че за решаването на казуса Македония и Гърция ще мобилизират всичките си сили. 

"Това е 150 годишен въпрос, а проблемът за името е косвено адресиран към България", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото!

Коментари ( 0 )