Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След убийството на Пелов: Порицават надзирателите!

Има сериозен проблем и с медицинския персонал в затворите, изтъкна проф. Николай Проданов

08.06.2018 | 20:12 Редактор: Иван Берберов
След убийството на Пелов: Порицават надзирателите!

След бягството от Софийския затвор на Радослав Колев и Владимир Пелов – какви са предприетите мерки и наказанията за служителите на затворите? Кървавият край на Пелов накара някои политически партии да поискат оставката на вътрешния министър Валентин Радев. 

"Приключваме с проверките на служителите, а именно изясняване за какво са виновни и какви да бъдат наказанията им. Изпълнителските кадри не са изпълнили качествено и в съответния обем своите задължения. Ръководителите не са приложили достатъчно контрол. Наложено им е наказание  - порицаване", обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. 

В студиото на "Денят ON AIR" гостът съобщи, че зам.-директорът на Централния софийски затвор Анатоли Борисов ще бъде отстранен от длъжност. "Срещу него беше заведено допълнително дисциплинарно производство. Той е извършвал "устни" нареждания, които са изключително неприемливи", добави проф. Проданов. 

"През април проведохме среща с началниците на 12-те затвора в страната. Те изразиха резерви към нормите в закона. Има нарушен баланс. Това беше основният им патос. Те поставиха въпроса за специфичното облекло на лишените от свобода. Има въпроси, за които не бива да се пестят средства", отбеляза зам.-министърът. 

Според него затворническата система има сериозни пропуски в подготовката на служителите. "Подготвя се обучителен център по модел на Норвегия. Работата в затворите не може да се разглежда като обикновена работа. Трябва да има някаква по-различна мотивация. Вероятно някога я е имало, когато системата е била военизирана", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

Друг проблем на затворите у нас, който сравнително рядко се коментира, е състоянието на медицинския персонал. 

"Има много сериозен проблем с медицинското обслужване на затворниците. Медицинските кадри са недоволни от факта, че увеличението на заплатите на надзирателите не ги засегна, за което се извинявам", подчерта държавникът.