България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бягство, разстрел... И множество въпросителни около кървавия край на Владимир Пелов

Гражданите нямат доверие в институциите, смятат експерти

07.06.2018 | 08:49 Редактор: Василена Василева
Бягство, разстрел... И множество въпросителни около кървавия край на Владимир Пелов

"Обстоятелствата около убийството на избягалия от Централния софийски затвор рецидивист Владимир Пелов сочат за абсолютно активно мероприятие от страна на прокуратурата и полицията. Тъй като през цялото време от бягството му до разстрела му са текли издирвателни дейности, не е възможно органите на реда да не са имали някакви данни за него. И е абсурдно, че не са го заловили още преди дни", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по сигурност Николай Марков.

Припомняме, че при престрелка в центъра на Ботевград Владимир Пелов беше убит от друг криминално проявен - Марио Панчев. Двамата мъже стреляли един срещу друг, вследствие на което Пелов беше убит на място, а Панчев е настанен в "Пирогов" опасност за живота. Основната версия на разследващите към този момент е неуредени финансови взаимоотношения.

Инцидентът стана 63 дни след като Пелов и негов съучастник предприеха безпрецедентно бягство от Централния софийски затвор. Радослав Колев все още се издирва.

"Престъпността в България е под абсолютен контрол. Опитите да се вмени на обществото, че всичко е в пълен хаос, са изкуствени. Екипът, който участваше в издирването на Пелов е бил напълно наясно с обстоятелствата около случая", коментира още Николай Марков.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че това, което всъщност поставя множество въпроси извън конкретния случай е дали Марио Панчев е бил защитен свидетел. И ако той е бил такъв защо не са били предприели съответните мерки за опазване на живота му.

"Самият Владимир Пелов беше човек с много изострено чувство за справедливост, интелигентен в пъти повече от хората, които го издирваха, колкото и стряскащо да звучи това", подчерта тя.

По думите ѝ няма нищо страшно такъв затворник да бъде разстрелян, но от органите на реда. А случилото се показвало пълна липса на доверие на гражданите в инстутуциите.

"В населено място с мащабите на Ботевград е достатъчно да излезеш в някое кафене и ще разбереш всичко, случващо се там. Очевидно обаче комуникацията с МВР куца", отбеляза Богдана Лазарова.

Вижте повече във видеото!