Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЧЕЗ поиска 51% по-скъп нощен ток от 1 юли в Западна България

Поскъпването за битовите потребители ще бъде около 18% спрямо предишното, посочи проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

12.04.2018 | 20:38 Редактор: Василена Василева
ЧЕЗ поиска 51% по-скъп нощен ток от 1 юли в Западна България

ЧЕЗ поиска драстично поскъпване на нощния ток с 51% от 1 юли 2018 г. за клиентите си в Западна България.

Това провокира нови нападки от лидера на БСП Корнелия Нинова срещу управляващите. Правителството от своя страна обяви, че новите цени ще се гледат под лупа и ще включват само най-необходимите разходи на дружествата, а ЧЕЗ, която е в процес на смяна на собствеността и придобиване от фирмата на Гинка Върбакова "Инерком", обвини лидерът на червените Корнлия Нинова в манипулации и политическо говорене.

А председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че регулаторът ще защити обществения интерес и ще признае в цената на тока само най-необходимите разходи и инвестиции.

"На практика излиза, че поскъпването за битовите потребители ще бъде около 18% спрямо предишното. Но вероятно регулаторът ще намери механизъм, по който да промени границите му. Има редица неща, върху които може да бъде въздействано. Такива например са оборотният капитал, нормата на възвръщаемост, все още не знаем и каква ще бъде цената на микса, на която общественият доставчик ще продава за регулирания сектор", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

А самият краен снабдител ЧЕЗ пък защити заявлението си и посочи, че то е на база инвестициите в мрежата, обосновано е и ако бъде прието, средното поскъпване на тока в Западна България ще е под 3 стотинки за киловатчас.

Всички дружества от системата на електроенергетиката внесоха в края на месец март заявленията си новите тарифи от 1 юли 2018 г. за следващата една година, последната дума по които ще има регулаторът. От крайните трима снабдители само чешката ЧЕЗ не обяви какво поскъпване иска.

А във връзка с държавното участие в сделката за ЧЕЗ, проф. Тасев посочи пред Bulgaria ON AIR, че то е било предварително обречено.

Вижте повече във видеото!