Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Доц. Бунджулов: Нека има независима оценка на работата на Прокуратурата

Проблемът с независимостта на съдебната система е не само в политически, а и в икономически план, поясни политологът

26.01.2016 | 20:02 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Бунджулов: Нека има независима оценка на работата на Прокуратурата

България се върти в едни и същи проблеми вече 25г. Това коментира политологът и преподавател в УНСС доц. Андрей Бунджулов в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев, ден преди официално да бъде оповестен мониторинговият доклад на ЕК за българската Темида. Според изтеклата чернова, в него е отразен скандала ЯневаГейт и sms скандалът във ВСС. Освен това се иска реформа и независима оценка на работата на Прокуратурата.

"Въртим се в едни проблеми вече в 25г. Това не са изненадващи или сензационни неща, а проблеми които излизат и сме свикнали в хода на тези текущи доклади. Важно е какъв подход ще се избере - козметични промени или комплексен подход. Вторият опира до мандата на ВСС. Става дума за дълбока промяна в съдебната система." - поясни доц. Бунджулов.

Прокуратурата има своите проблеми и те трябва да бъдат решени, посочи политологът. Според него трябва да се намери изобщо къде се намира проблемът, а това е дискусия, която се води не от днес или от вчера.

"Има нагряване на напрежението и то е свързано с начина на функциониране на политическия модел в България, защото съдебната власт не е нещо изолирано. 25-години очакваме да случат промени в Конституцията. В България трябва да се търсят корените на проблемите и ефективните решения. Не казвам, че проблемите са само в Конституцията и проблемите ще се разрешат от промяната й, но трябва да се тръгне отнякъде. Нека да има такъв мониторинг, какъвто предлага ЕК." - добави експертът.

Страхът идва от това, че ще се скъсат непрозрачни връзки, поясни доц. Бунджулов.

"Политическите актьори, елит, класа или партии досега влияят по някакъв начин върху съдебната система. Въпреки че тя е независима в кавички. Проблемът с независимостта не е само в политически план, а и в икономически." - добави той.

Още по темата

Битката в лявото политическо пространство

Лявото е изморено от битки, смята доц. Бунджулов. Според него то трябва да намери път за взаимодействие и диалог и съвместно явяване на президентските избори.

"Очевидно липсва дебат и дискусия за идеи. Има място за нови идеи и днес повече от всякога левицата се нуждае от нови идеи, лица и политики." - смята политологът.

Доц. Бунджулов посочи, че България трябва да намери левите си лидери, а това означава смяна на лица и поколения. Става дума за нови идейни залози, поясни той. По думите му това обаче ще бъде мъчителен процес.

Политологът прогнозира, че вероятността за обща лява кандидатура не е голяма.

Като цяло българският модел на политическото представителството е в криза и широки социални слоеве се чувстват отчуждени от политическото, коментира експертът.

Популизъм и национализъм в Европа

Популизмът и национализмът са две различни неща, подчерта доц. Бунджулов. По думите му национализма в Европа ще продължи да се възражда.

"Популизмът и национализмът са болезнени отговори на съществуващи проблеми, а не адекватни. Отговори на проблеми като бежанците, европейската интеграцията, с изграждането на Европа като самостоятелен субект. И тъй като тези проблеми не намират решение, популизмът процъфтява, но на каква цена? Популизмът дава ефектното решение, но не ефективното." - поясни доц. Бунджулов.

Трябва да се мисли стратегически и при корена на проблема, тогава популизмът ще изгуби силата си, поясни той.