ГЕРБ призова ВСС да се саморазпусне

Репортаж от НС

26.01.2016 | 19:07
ГЕРБ призова ВСС да се саморазпусне

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза в парламента, че парламентарните групи от мнозинството са поели ангажимент да обявят позицията си във връзка с призива Висшият съдебен съвет да подаде оставка, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Кремена Кръстева, пряко от НС в Денят ON AIR на 26 януари 2016.

ГЕРБ счита, че след поредицата от публични скандали, предизвикани от сегашния ВСС е необходимо да се оттегли.

Изявления направиха ГЕРБ и Реформаторският блок. И двете парламентарни групи са убедени, че ВСС трябва да си подаде оставката, "заради скандалите и защото не си върши работата" - в този стил бяха изказванията на съпредседателя на ПГ на РБ Найден Зеленогорски и председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи Кръстева.

Идеята е в ускорени темпове да се направят поправки в закона за съдебната власт, така че в кратък срок да се избере нов ВСС.
Настоящият да работи докато бъде избран новият, но в оставка.

Съобщението за исканата промяна в състава на ВСС бе направено на специална пресконференция, свикана в парламента в 18ч. на 26 януари, за което медиите бяха известени с мейл няколко часа преди това.

Изявлението бе направено ден след като на 25 януари 10 чуждестранни търговски камари в България написаха писмо от президента, министър-председателя и председателя на парламента, в което поискаха реформи в съдебната система.

Искането за оставка бе направено ден преди очаквания редовен доклад на ЕК за напредъка в България по съдебната реформа на 27 януари.

 

"Призоваваме ВСС да се саморазпусне.

Според нас той изчерпа окончателно общественото доверие", каза Цветан Цветанов.

"Серията скандали затвърди усещането, че не може да изпълнява функциите си.

Сега се занимават с конфликти помежду си, без да решават важните проблеми - напротив занимават се с търговия с политическо влияние..", каза Цветанов.

Председателят на ГЕРБ поиска изготвяне на "ясен времеви график", в който да се направят "промени в Закона за съдебната власт, на основа на измененията на Конституцията".

"Те трябва да засилят максимално възможния предел на съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията на прокуратурата", каза Цветанов.

"Призоваваме, в конкретния времеви график тези промени да бъдат приети в Министерски съвет, след което отново с конкретни срокове, ще бъдат внесени за гласуване в българския парламент. Ние, народните представители от ПГ на ГЕРБ, ще подкрепим тези реални действия за продължаване на съдебната реформа в Република България", каза още председателят на ГЕРБ.

По-рано през деня за оставка на ВСС говори и вицепремиерът Меглена Кунева.

ВСС не коментира веднага съобщението.