Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Бунджулов: БСП е в криза

Има недостиг на лидерство сред социалистите, смята социологът

02.04.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Андрей Бунджулов: БСП е в криза

В момента в БСП цари двувластие. Има недостиг на лидерство. Това коментира социологът Андрей Бунджулов - бивш член на БКП и БСП и настоящ преподавател в УНСС в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Бунджулов изрази надежда на конгреса на Позитано 20 тази неделя социалистите да намерят пътя към същността си.

Надявам се делегатите на конгреса в неделя да достигнат до отговора накъде отива БСП, защото тя е в криза. В крайна сметка да реши БСП в каква посока поема – говори се за радикален ляв завой. В същото време е европейска партия. Дали оглавява антикапиталистическия дух – нека да кажат на конгреса по какъв път поема партията.

Проблемът на столетницата след едноличното управление на Станишев са определени личности, които се борят за партийна власт и лидерство, коментира социологът. Освен това социалистите трябва да разберат, че не са сами вляво и да си сътрудничат с други идентични партии, съветва бившият кадър на БСП.

Още по темата

По повод на настоящото коалиционно управление Бунджулов е скептичен, че то ще предприеме радикални реформи. По думите му едноличното управление у нас е мит, поне в близките години. Затова и е песимист за радикални промени в страната изобщо.

Тази коалиция сега започва леко да се разпада – всеки дърпа към себе си. Стабилността е само привидна.

Социологът очерта два основни риска пред целостта на Европейския съюз. Това са геополитическия и разделението „ядро-периферия“. Според Бунджулов единственото устойчиво в Брюксел е администрацията му.