Нарастващото политическо влияние на Русия в Европа

Коментар на Рамин Накиса, глобален стратег на UBS за телевизия Bloomberg от Лондон

24.03.2015 | 16:54 Редактор: Георги Стоянов
Нарастващото политическо влияние на Русия в Европа

Това продължава вече няколко месеца, няколко години, ако погледнем цялата ситуация. И предполагам, че в своята същност проблемът е доста прост. Извършвате реформи и получавате някакви пари. Не се реформирате и неполучавате никакви пари. Толкова просто ли е?

Рамин Накиса, глобален стратег на UBS: Мисля, че това е така и за това предупреждаваме клиентите си да са внимателни.

След ралито през януари ние казахме добре, ще осребрим печалбите си и ще понижим рисковата си експозиция в Европа.

Още по темата

Така че това, което им препоръчваме сега, е да изберат някаква защитна стратегия, при която купувате опции, за да хеджирате дългите си позиции преди традиционните разпродажби през юли и август.

Това е идеята, защото не можете просто да бръкнете под фискалния дюшек и да платите на пенсионните си фондове, на компаниите за комунални услуги, със средствата, които сте задели за текущи разходи. Това е моментът, в който или ще фалирате или не.

Това е проблем за Гърция и за момента само за Гърция. Не виждаме разпространение на кризата, нито на облигационния пазар, нито на фондовия пазар - за това говорим от известно време. Сигурен съм, че и вие във вашия борд на директорите говорите за това. Има ли наистина значение тази история за останалата част от Европа и европейските пазари?

Рамин Накиса: Абсолютно, според нас има. Защото ще се наложи да бъде извършена рекапитализация, за да бъдат изчистени тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента.

Голямо количество пари ще трябва да бъдат инжектирани в системата от Германия, защото те имат основен дял.

Също така ще трябва да видим как тези спасителни програми ще се рефинансират. И за това ще е необходимо да бъде набран кеш на облигационните пазари.

Така че ефект върху капиталовите пазари ще има. Но също така ще има ефект и върху доверието.

Всичките тези американски фондове, които бяха вложени в европейски активи, мисля, че те ще пресъхнат, което от своя страна ще има много негативен ефект върху ралито на европейските пазари, което наблюдавахме през януари

Dax е обахванат от пожар. Това беше изключително добра сделка за нас. Дълги позиции на Dax срещу активи от Източна Европа. Това беше много добра сделка.

Ще поговорим за фондовите пазари след малко, но вие току що споменахте, че тук става по-скоро въпрос за доверието, отколкото за реалната икономика? Има ли това реален ефект върху икономиката или наблюдаваме краткосрочна разпродажба, свързана с доверието на пазара, при която след месец индексите отново ще се възстановят?

Рамин Накиса: Мисля, че въпросът е, как това ще се отрази на останалите страни от периферията. Например Португалия.

Какво ще се случи с Португалия? Политическите партии в Португалия ще реагират ли на това, което се случва в Гърция, по отрицателен начин?

Вторият въпрос е за влиянието на Русия. Русия финансираше Льо Пен, знаете, те дадоха огромен заем на нейната партия, и истинските опасения са, че може да станем свидетели на политическо залитане към Русия за сметка на Европа, което ще се случи в задния ни двор.

Така че политическият аспект е нещо, което не може да игнорираме.