Танев не одобрява кандидатурата на Кунева за просветен министър

Министърът на образованието в оставка заяви, че бил неудобен

31.01.2016 | 12:14 Редактор: Мария Аладжова
Танев не одобрява кандидатурата на Кунева за просветен министър

„Г-жа Кунева ще закачи нещата където и да е. Например, ако беше в здравеопазването, там щеше да ги приспособи към нашето председателство на Европа през 2018”, заяви просветният министър в оставка проф. Тодор Танев в ефира на Нова тв.

Той отправи обвинения за корупция в системата и намекна, че самият той е положил усилия, за да се случат кадрови промени:

„Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват.Това е безобразие. Не ме интересува кой е бил министър тогава. Важното е, че такъв манталитет съществува”, заяви Танев. „Имах предвид да сложа национален пул от анонимни, но проверени учители, които нямат връзка с авторските колективи. Тези учители да стават членове на тези комисии, които да оценяват новите учебници. Това е затягане на кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен.”

Оставката на министъра на образованието бе поискана от премиера Бойко Борисов след широкия обществен отзвук, който получиха готвените от МОН промени в учебните планове.

„Признавам и приемам, че затруднения има, добави той. Но имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди три години макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари са правени консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това”, поясни министърът в оставка.

Той отхвърли твърденията МОН да е имало системни проблеми и добави, че под това премиерът е имал предвид лоша комуникация:

„Ако имаше системи проблеми, нямаше да има нито пет закона, нито милиард и 300 милиона докарани дотук и спокойно работеща система, каза Танев. Тук имат малко вина и журналистите, не може аз да съм виновен за всичко.”