Протести в цялата страна срещу новите учебни планове

Демонстрантите развяваха българското знаме и патриотични лозунги

30.01.2016 | 17:26 Редактор: Мария Аладжова
Протести в цялата страна срещу новите учебни планове

Родолюбци от цялата страна излязоха на протест срещу подготвяните нови учебни програми по история и литература, предаде БНР. Недоволството на протестиращите е срещу отпадането на ключови прозиведения от българското Възраждане и въвеждането на нови термини в учебниците по история. 

За митинга в Карлово пристигнаха жители на Сопот, Калофер и близки до тях населени места. Дойдоха и представителни групи от цялата страна на сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие" и дружество "Традиция". Участниците в митинга развяваха българското знаме и патриотични лозунги. 

"Процесът на подмяна и фалшифициране на българската история и българската литература са само един от механизмите за обезбългаряване.  Това са единствените учебни предмети в българското училище, от които зависи националната сигурност на страната. Призоваваме отговорните държавни институции в лицето на президент, Народно събрание и Министерски съвет да предприемат адекватни мерки за спиране на процеса", заяви зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

Протестът във Варна започна пред паметника на отец Паисий в Морската градина. Поетесата Елка Няголова призова на митинга да дойдат всички, които не дават хубава Яна, не дават "История славянобългарска" и които пеят песните на Чинтулов.

Демонстрантите отправиха призив към премиера Бойко Борисов с писмо, в което се казв:"Министрите идват и си отиват, народът български остава, а е останал точно, защото е осъзнавал своята славна история, своята национална принадлежност. Не допускайте, господин премиер, да не уважаваме себе си, защото който народ сам не уважава себе си, не може да чака уважение от други народи."

В Смолян протестиращите се събираха пред Хаджичоневата къща в квартал „Устово“ и тръгнаха към Алеята на възрожденците в квартала. 

В четвъртък премиерът Борисов поиска оставката на просветния министър проф. Тодор Танев. До този момент се стигна след актуализацията на учебните планове, акцентите от която бяха оповестени публично. В петък от Реформаторския блок изидгнаха кандидатурата на Меглена Кунева за поста.