Миков заяви, че в образованието се вкарва неолиберална идеология

Лидерът на БСП няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за нов просветен министър

30.01.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Миков заяви, че в образованието се вкарва неолиберална идеология

Не може опозицията да подкрепя персоналните промени в кабинета, заяви лидерът на БСП Михаил Миков по повод решението на Реформаторския блок да издигне кандидатурата на Меглена Кунева за нов просветен министър.

Миков бе гост в предавнето "Седмицата" по Дарик, където, запитан дали ще подкрепи кандидатурата на Кунева, отговори:

"Не знам дали сега вашият въпрос е абсурден или моят отговор ще бъде доста тривиален. Не може опозицията да подкрепя персоналните промени в кабинета”, категорично заяви той. 

Предложението беше направено в петък след вътрешно съвещание между депутатите от партиите в Реформаторския блок, в което взеха участие и обявилите се за опозиция ДСБ. Новината бе обявена от Найден Зеленогорски малко след приключване на заседанието. 

Според Миков Меглена Кунева отива да довърши ликвидацията на българското образование, която е започнало при предишния мандат на ГЕРБ.

„Основният проблем на образованието е, че се прокарва един закон, който премахва Закона за народната просвета, технологизира заглавието, а всъщност го прави по-недостъпно, по-далечно от хората и разбива една добра система, която е функционирала по време на Третата българска държава и никой не си позволявал да я разбие по този начин”, коментира той.

Лидерът на левицата добави, че се предвижда въвеждането на закон, съгласно който едната част от учебната програма е ще е задължителна, а другата ще я определят училищата според възможностите и желанията на учениците. Той също представи своя прочит относно промените в учебното съдържание по история и литература, които разпалиха широк обществен дебат:

"Виждате големите скандали, които възникнаха. Няма яснота, как изглежда учебната програма на българския ученик и такава скоро не се очертава. Виждате, че се местят едни произведения „История славянобългарска”, други класици -Ботев, Смирненски, Вапцаров. Вкарва се неолиберална идеология в образованието. Натоварва се и с политически очаквания. Чувам, че някои искат да се изучават периоди от историята, които не са история, а са свързани с актуалната политика", изрази мнението си политикът.