Тодор Танев: Зад оставката ми стои една от големите партии от РБ

По думите на просветния министър премиерът Борисов все още не е разговарял с него лично

29.01.2016 | 10:29 Редактор: Мария Аладжова
Тодор Танев: Зад оставката ми стои една от големите партии от РБ

„От медиите разбрах, че съм уволнен. Беше около 16:20 часа в четвъртък, когато се връщах от среща с регионалните инспекторати”, заяви министърът на образованието Тодор Танев в ефира на Нова тв.

Той обясни, че премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък поиска оставката на Танев, не е разговарял лично с него. 

"Той вече ми е създал оставката, макар и в писмен вид. Оттук нататък аз, като човек, сложен от него и махан от него бих препоръчал тази оставка да бъде внесена в парламента, защото такъв е редът", добави просветният министър.

По думите му експертите от МОН са изпълнили всички изисквания на правителството при подготовката на учебните планове и са отправили съответните предложения към социалните партньори и експертните групи.

"За термините "робство", "съжителство", "владичество", "присъствие", моето лично мнение е, че е робство", заяви Танев по повод предложенията за смяна на думата робство със "съвместно съжителство". Той поясни, че въвеждането на понятието "съжителство" е на етап обществено обсъждане, което ще продължава един месец. 

Министърът изрази съмнения, че е напълно възможно оставката му да е последвала след договорка между Бойко Борисов и Патриотичния фронт срещу съгласие националистите да не подкрепят протеста в четвъртък: „Звучи доста по български. Но зад него се крие по-голяма партия, и не е Патриотичният фронт. От една от големите партии от Реформаторския блок е, която обаче не е ДСБ.”

Танев прогнозира полемика покрай избора на нов министър на образованието и вътрешни конфликти в Реформаторския блок на тази почва.