Танев съобщи, че ще си подаде оставката, ако това е желанието на премиера

По думите му новината за оставката му не е изненадваща

28.01.2016 | 18:14 Редактор: Ирина Георгиева
Танев съобщи, че ще си подаде оставката, ако това е желанието на премиера

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че ще си подаде оставката, ако премиерът Бойко Борисов я иска. Това заяви самият просветен министър пред Канал 3. По думите му към момента не е бил извикан от министър-председателя или от представители на РБ.

"Ако Борисов я иска - ще я подам, нямам проблем с това." - обяви министър Танев.

Той поясни, че е научил новината за исканата му оставка от медиите, но няма нищо изненадващо в нея. По думите му той и екипът му са свършили всичките си задачи за 2015г.

"За цялата изминала година МОН, в този състав, в който е в момента, е отличник. Ние сме свършили и преизпълнили работата, която се очакваше от нас. Това включва пет законопроекта, някои от които се разглеждат в НС, връзка на бизнеса с образователната система, както и действително осигурени 1,3 милиард лева по Оперативната програма за образование и наука за интелигентен растеж, която на няколко пъти висеше в небитието, започна със скептицизъм, но победи." - поясни той пред БНР.

Просветният министър коментира и въпросът с терминологията по този начин:

"20 години съществува проблемът с термините, 20 години нашите историци не стигнаха до много ясно заключение. От 5 години насам на няколко пъти се чака от министерството отговорът на научната общност по въпроса за точната терминология. Лично аз поддържам робство, но от повечето напоследък по-силно се чува османско владичество. Имам намерение да ги поканя тук ултимативно окончателно да направят това пред нас и да сложат честни анонимно избрани хора в комисиите, които избират учебниците." - поясни той, цитиран от БНР.

"Това, върху което с добре смазани релси се спусна общественото мнение и се гмурна в него беше предложение, което виси на сайта на МОН, за да може един месец да бъде обсъждано и вероятно бих удължил срока за разглеждането му, ако съм министър. Никога и под никаква форма не съм правил нещо без съгласуването му." - добави министърът на образованието.

По-рано днес от Патриотичния фронт поискаха някой да понесе персонална отговорност за подготвяните учебни планове и най вече заради заменянето на термина “турско робство” със “съжителство”. По тази причина час и половина в парламента патриотите разговаряха с министър Танев. След срещата стана ясно, че министърът ще направи смени в екипа си.

„Не съм кириак стефчов, има род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти“, каза Тодор Танев след срещата.

От ПФ настояха за оставките на заместник-министъра Ваня Кастрева, на началника на кабинета на министъра Мюйессер Солак и на директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, но не поставиха срок за това.

/Снимка: Архив/