Карлово с декларация срещу промените на МОН

Вълна от гражданско недоволство се надига след актуализацията на учебните програми и съдържанието на учебниците

30.01.2016 | 09:36 Редактор: Мария Аладжова
Карлово с декларация срещу промените на МОН

В Карлово ще се състои митинг срещу промените в уебниците и учебните програми, съобщи БНР. Организаторите на митинга заявиха, че според тях промените са опит да се подменят части от българската история. Към тях ще се присъединят и жителите на Сопот и Калофер. В петък родолюбци от Хасково също обявиха, че ще събират подписка срещу решението на МОН.

До този момент се стигна след като от ведомството решиха да актуализират учебните програми по литература и история. Така например от учебниците отпаднаха „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна”, „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”, "Родната реч", "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово".

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на просветния министър проф. Тодор Танев. Самият Танев заяви, че няма да се възпротиви на искането на премиера, като добави, че научил новината от медии и не е водил личен разговор с Борисов по темата.

От Реформаторския блок незабавно издигнаха кандидатурата на вицепремиера и лидер на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева. В петък съпредцедателят на РБ Найден Зеленогорски заяви, че решението е било взето единодушно, като на сбирката на реформаторите са присъствали и депутати от ДСБ, които в края на миналата година обявиха, че излизат в опозиция.