Миков: Електронният вот застрашава личните данни на избирателите

Лидерът на БСП определи приетото решение за електронното гласуване като "недемократично явление"

28.01.2016 | 10:19 Редактор: Мария Аладжова
Миков: Електронният вот застрашава личните данни на избирателите

Лидерът на БСП Лява България Михаил Миков за пореден път изказа своята позиция на недоверие относно приетото преди няколко дни решение от парламента за електронното гласуване. По време на парламентарните дебати Миков остро разкритикува решението на народните представители, като заяви, че електронният вот ще създаде повече възможности за манипулацията на изборите.
В четвъртък лидерът на опозицията отново изказа неодобрението си чрез профила си във Фейсбук по повод Европейския ден за защита на личните данни – 28 януари:

„Народното събрание полу-прие електронното гласуване, защото не определи конкретен срок за неговото прилагане. Може би в мнозинството, което потвърди резултатите от поосакатения от тях президентски референдум, са се появили съмненията, които изпитваме и ние в опозицията. И най-големите от тях засягат въпроса за защитата на личните данни, за тайната на вота, за представителността на резултатите, за възможностите за политически злоупотреби и в крайна сметка подмяна волята на суверенна“, отбеляза той. „Сякаш в момента рисковете за такива недемократични явления и доказателствата от последните избори са малко, та трябваше да се добавят и още, за да се угоди на държавния глава с неговото безотговорно разбиране за пряка демокрация“, допълни председателят на БСП.  

По думите му новите технологии щели да улеснят фалшифицирането и манипулацията най-вече на местния вот, както и да създадат предпоставки за по-лесна злоупотреба с личните данни на избирателите.

Цялото изказване на Михаил Миков можете да прочетете в следващите редове:

Приятели,На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни. Датата се свързва с приемането на Конвенцията ...

Posted by Mihail Mikov on Wednesday, 27 January 2016