България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съдебната реформа - ключова за онлайн гласуването

Коментар на Димитър Ганчев и Тодор Ялъмов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

20.01.2016 | 13:15 Редактор: Мария Аладжова
Съдебната реформа - ключова за онлайн гласуването

Съдебната реформа е ключова за ефективното електронно гласуване - около това мнение се обединиха Димитър Ганчев от Българското ИТ общество и Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 20 януари. 

По думите на Ганчев дори и да бъде прието електронното гласуване, процесът около въвеждането му ще отнеме от 3 до 5 години:

"Към днешна дата не би било и възможно, защото има известни рискове, свързани с онлайн гласуването - специално по отношение на тайната на вота и по отношение на контролирания вот. Тези две неща не се решават толкова лесно", заяви той.

Според него проблемът с тази система се корени не толкова в софтуера и техниката изобщо, колкото във възможностите за манипулация, които предоставя.

Още по темата

По темата говори и Тодор Ялъмов, който наблегна на ролята на институциите в спазването на законите при електронното гласуване. Той обаче се усъмни в готовността на политическите движения да приемат тази форма на вот.

"Централите на партиите не са много мотивирани да го реализират. В еволюционен план те ще загубят контрол върху депутатите си и начина, по който се формира листата", заяви Ялъмов.

 

 

 

Още по темата

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма