Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Иво Мирчев: Който има критики към електронния вот, да си припомни местните избори

Коментар в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев

25.01.2016 | 20:46 Редактор: Мария Аладжова
Иво Мирчев: Който има критики към електронния вот, да си припомни местните избори

Въвеждането на електронния вот може да се забави с години, сподели експертно мнение блогърът и член на асоциацията „Гласуване без граници“ - Иво Мирчев, в предаването "Денят ON AIR" с Веселин Дремджиев на 25 януари. Въпреки това Мирчев изрази надеждата, че народните представители няма да отлагат и новата система ще бъде въведена в близките 4-5 години.

По думите му такава форма на гласуване вече е въведена в редица други държави и при нея съществени роли имат както техническият, така и човешкият фактор. 

„Технологично няма проблем да се проведе достатъчно сигурен електронен вот. Добре е обаче да се сетим как протекоха последните местни избори. Каквито и критики да има към електронната форма на гласуване, добре е да се сетим какво направихме с конвенционалното такова“, подчерта Мирчев, като напомни за хаосът, който цареше в зала "Армеец" при предаването на протоколите.  

Според него „електронното гласуване води политическият елит към несигурност“, тъй като прилагането на обичайните предизборни практики в този случай е почти невъзможно. Мирчев обясни, че за разлика от конвенционалното гласуване, в електронния вариант гражданите ще могат да дадат своя глас в рамките на пет дни.

В разгара на дебатите около електронното гласуване звучаха аргументи, свързани с хакерските атаки над правителствени сайтове от миналата година. Сред депутатите имаше и такива, които посочиха този пример като потенциална опасност при онлайн гласуването. 

От своя страна Марчев поясни, че тези атаки се осъществяват посредством симулирането на голям брой заявки на съответния сайт, което води до неговото претоварване. Той уточни, че при електронното гласуване сайт няма, а се използва електронна идентификация, законът за която предстои да бъде приет през 2017 г.