Несигурността и промените основни причини за стреса на работното място

Според зам.-министърът на труда Гълъб Донев работодателите в България нямат достатъчно познания относно психосоциалните рискове

30.10.2015 | 10:59 Редактор: Мария Аладжова
Несигурността и промените основни причини за стреса на работното място

Работодателите трябва да следят състоянието на служителите си, заяви зам.-министърът на труда Гълъб Донев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По негови думи най-често посочваните причини за т.н. „бърнаут“ са несигурността и промените на работното място – близо 72% от работещите са дали този отговор според европейски проучвания по темата. Други ключови фактори за стреса на работното място са извънредният труд и неправилното съотношение между работата и личния живот. Напомняме, че в Швеция беше приет 6-часовият работен ден, с цел да бъде повишена продуктивността и да се осигури по-щастлив живот на работещите.

Стресът не е личностен проблем, а проблем на организацията

Зам.-министърът на труда е категоричен, че стресът трябва да бъде включен в оценката на риска. Според Донев най-точното определение за стрес на работното място е, когато изискванията за работа несъответстват с възможностите на служителя. Той отбеляза, че това е често срещан сценарий, тъй като работодателите в България нямат достатъчно познания относно психосоциалните рискове:

„Трябва да се вземат организационни мерки за обучение. Да се поставят осъществими срокове. Организация на работното време с определени тонове на стрес и почивка.“, коментира Донев.

Българинът рядко споделя за трудностите в работата с шефа си

Това най-често се случвало в професиите, където се обслужват клиенти, както и професиите, свързани със сигурността.

Гълъб Донев коментира, че Министерството на труда ще настоява за вдигане на минималната работна заплата и опроверга твърденията, че това ще доведе до съкращения на работни места. Той допълни, че едва 11% от работещото население на България получава минимално възнаграждение. Отново по негови думи нарастването на минималната заплата обаче няма да вдигне обезщетението за безработица. 

Целия разговор чуйте в следващото видео: