Amnesty Int. за независимо разследване на граничния инцидент

МВР определи действията на полицаите край Средец като много адекватни

17.10.2015 | 10:38 Редактор: Георги Стоянов
Amnesty Int. за независимо разследване на граничния инцидент

"Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Представителят на правозащитната организация Барбaра Черноселкова отбеляза, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум, съобщава БНР.
 

Още по темата

Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата.

По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“.

„Мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме, и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване и в този смисъл служителите са си свършили работата”, изтъкна Бъчварова.