Румяна Бъчварова: Убийството на афганистанския мигрант е трагичен инцидент

В отговор на въпроса за телената ограда по границата с Турция, вътрешният министър заяви, че тя няма да бъде премахната

17.10.2015 | 10:08 Редактор: Георги Стоянов
Румяна Бъчварова: Убийството на афганистанския мигрант е трагичен инцидент

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи като трагичен инцидент убийството на афганистански мигрант, което бе извършено от българската полиция край българско-турската граница на Капитан Андреево.

Тя заяви това при посещение вчера в Одрин, където проведе разговори с валията Дурсун Али Шахин и други отговорни лица на града и областта, съобщава БТА.

Още по темата

В отговор на въпрос министър Бъчварова определи случая като"трагичен инцидент ". Искам да подчертая,че инцидентът е станал при нарушение на границата. Един афганистански имигрант е бил убит при опит за нелегално преминаване през границата. Според мен е трагичен инцидент. Нашата задача е оттук нататък какви мерки да предприемем за предотвратяване на граничните нарушения без да се стига до жертви, каза Румяна Бъчварова.

"Моето посещение в Одрин има за цел да предам на местните власти начело с валията на града Дурсун Али Шахин нашата благодарност за сътрудничеството, което ни оказват във връзка опазването на сигурността край границите и развитието на двустранните търговско икономически отношения. Нашите две страни са за пример в ЕС в това отношение. Реализираме много ползотворно сътрудничество по проблемите в опазването на сигурността на границите,опазването на мигрантите и сигурността на граничните пунктове",заяви българският министър.

Валията на Одрин Дурсун Али Шахин подчерта,че от негова страна е бил поставен въпросът за издигането на телената ограда край границата с Турция.

"Ние поискахме от българския вицепремиер българската страна да ни окаже съдействие за предотвратяването от наводненията,които нанасят големи щети на нашия район.На второ място поставихме проблема за телената ограда. Нашето мнение е,че България не трябва да строи стена край нашата граница. Настояхме,че трябва да се премахне. По начало телената ограда отначало се предвиждаше да бъде временна,но с течение на времето се превърна в постоянно съоръжение. Българският вицепремиер ни информира,че проектът бил започнат от предишното правителство и че на това правителство се падала задачата да го довърши. Госпожа Бъчварова предаде благодарността на българската страна за усилията, които положихме в Одрин за справяне с бежанската криза".

В отговор на въпроса какво ще направи България с телената ограда, срещу която Турция има възражения, вътрешният министър заяви, че телената ограда няма да се премахне, понеже има решение на българския парламент.

За построяването на оградата край българско-турската граница има решение на парламента. Тя се строи като предпазна мярка срещу бежанците. Стената няма да окаже негативно въздействие върху развитието на дружеските отношения между България и Турция, каза министър Бъчварова.