Проф. Танев бори мъртвите души в училищата: Настоявам да се криминализират

Образователният министър съобщи, че ще има увеличение на заплатата на учителите с около 70 лева

14.09.2015 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Танев бори мъртвите души в училищата: Настоявам да се криминализират

Борбата с "мъртвите души" в училищата ще бъде една основните теми в дневния ред, подчерта министърът на образованието Тодор Танев за bTV.  Според него незаконното записване на нелегални ученици е престъпление, което трябва да бъде криминализирано. Има цели училища "фантоми", а в някои училища редовно не се провеждат занятия, коментира още проф. Танев.

"Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати. Настоявам да се намери юридическата логика да се криминализира това." - подчерта образователният министър.

В 57 училища в страната текат ремонти, но те няма да пречат на учебния процес, обеща министър Танев. По думите му ако все пак се случи нещо такова - ще има санкции.

Прави се всичко възможно, за да бъде спрян процесът на отпадане на ученици, коментира още образователният министър. Той полагал всички усилия да не се закриват училища, но все пак се е наложило закриването на пет.

"Това ми е част от дневния ред – искаме да намалим минималния брой ученици за пълняемост на паралелките. Обсъждаме и програма за привличане на млади учители. Ще се опитаме да намерим учители и сред безработните висшисти." - подчерта той.

Образователният министър съобщи, че ще има увеличение на заплатата на учителите, но под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще стане вероятно през 2016г.

"Философията на голямата реформа – по-близо до живота." Така министърът обясни приемащите се промени с новия закон за училищното образование.

Проф. Танев защити едно от основните изменения – основното образование да се завършва в седми клас, а средното – и в десети. Според него стъпаловидното образование на гимназистите ще им даде възможност да бъдат по-близо до живота и да усвояват професия в училище.


1
1 rate up comment rate down comment 0
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ
преди 3 години
МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ,,ЕЛИТ,,.НАСАДИХА МАСОВА И НЕВИЖДАНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ ПСИХОЗА У ХОРАТА С ТОЗИ ВИРУС,А ИСТЕРИЯТА ОКОЛО НЕГО Е ПО-ОПАСНА ОТ САМАТА ,,ЗАРАЗА,,.ВИДЯХТЕ ЛИ СТРАХА В ОЧИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ (И НА КУКЛОВОДИТЕ ИМ ЗАД КАДЪР) ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,В ПОВЕДЕНИЕТО ИМ,В ГОВОРЕНЕТО ИМ,В ДЕЙСТВИЯТА ИМ И В МАНИПУЛАЦИЯТА ИМ.ВСИЧКИ МЕРКИ КОИТО ПРЕДПРИЕХА БЯХА НЕ ЗА ДА СПАСЯВАТ ВАС ,А ЗА ДА СПАСЯТ СЕБЕ СИ,ЗАЩОТО ГИ ХВАНА ШУБЕТО И СЕ НААКАХА ОКОЛО ТОЗИ БЕЗОБИДЕН ВИРУС.А ДА НЕ ЗАБ ... Сигнализирай за неуместен коментар