Помощните училища да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа

Тези центрове ще извършват рехабилитационна и диагностична дейност

11.09.2015 | 17:27 Редактор: Ирина Георгиева
Помощните училища да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа

Помощните училища да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, реши НС. На заседанието си на 11 септември 2015 г. парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за предучилищното и училищното образование. Освен обучение, тези центрове ще извършват рехабилитационна и диагностична дейност, и ще подпомагат родителите.

Депутатите гласуваха да се запазят специалните училища за деца с увреден слух или нарушено зрение, възпитателните училища интернати и социалнопедагогическите интернати.

Още по темата

Парламентът прие процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на НС. Предложенията за кандидати за съдия ще могат да се правят от депутати и парламентарни групи в писмена форма чрез деловодството на парламента в 5-дневен срок.

Изслушването на кандидатите ще бъде на открито заседание на Комисията по правните въпроси, което ще се излъчва в реално време на специалната секция в интернет страницата на НС. Гласуването за избор на съдия в Конституционния съд от НС ще бъде явно, чрез компютризираната система за гласуване, като за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, решиха депутатите.

В рамките на парламентарния контрол на въпроси на народни представители отговориха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.