Ангелкова: Готови сме за летния сезон

Почти двойно повече туристи от Латвия и Литва чакаме това лято

17.04.2015 | 17:32 Редактор: Мариета Иванова
Снимка: Черно море

Готови сме за предстоящия туристически сезон, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че се наблюдава ръст при електронните резервации за предстоящия летен сезон.

От вече направените заявки станало ясно, че има ръст на резервациите с около 5% от Германия спрямо година по-рано и с около 40% от Литва и Латвия, коментира Ангелкова, цитирана от агенция Черно море.

Очакваните у нас полски туристи пък ще бъдат с 5% повече. Французите с 4-5% повече спрямо година по-рано. Интересът на руски граждани се увеличава с 30-40%, коментира още министърът на туризма.

Допълнителна реклама за страната е българската изложба в Лувъра, където дневните посещения са в рамките на 400 и 500 души.

 В морската столица Ангелкова се срещна с представители на туристическия бранш във Варна, кмета Иван Портних, главния секретар на МВР Георги Костов и новия шеф на полицията във Варна старши комисар Даниел Пашов. Повод за срещата бе подготовката на варненския регион за идващото лято. За изминалия сезон не сме констатирали нарушения на Закона за туризма, коментира министър Ангелкова.

Относно случая в хотела на Златни пясъци, където имаше сблъсъци между румънски и български туристи за храна, министърът заяви, че проблемът е в ненавременното обслужване на туристите. Тя призова да не се преекспонира случаят и че подобни има навсякъде по света.

 От своя страна, запитан кога ще приключат ремонтите в центъра на Варна, кметът Иван Портних обеща, че за абитуриентските балове централните пътни артерии на Варна ще бъдат отворени.