Велизар Шаламанов: Има остра необходимост от цялостна програма за превъоръжаване

Похарчени са 2 млрд. без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията

03.11.2014 | 14:37 Редактор: Ирина Георгиева
Велизар Шаламанов: Има остра необходимост от цялостна програма за превъоръжаване

България повече от 25 години не е имала сериозна програма за превъоръжаване, коментира пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов, предаде БТА. Такава се очакваше след реформата, която приключи през 2004г., но за съжаление тя не се случи.

Похарчени са 2 млрд. без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията, посочи министърът. По думите му сега има остра необходимост от една цялостна програма и нейното добро управление и финансиране, както и подкрепа от българската индустрия и наука. На въпрос дали всичко това се налага заради Русия и ИД, Шаламанов отговори отрицателно. Той посочи сред новите рискове поведението на Русия и добави, че анексирането на Крим и поддръжката на сепаратистите създават сериозен риск в близост до България, най-вече в Черно море, а ИД също е сериозен нов риск, който не съществуваше доскоро. 

Съвета по сигурност свиква единствено премиерът и това ще стане, когато той реши, допълни Шаламанов.

"Всяка информация, която аз знам, се докладва по съответния ред и тя е докладвана." - заяви министърът.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов не коментира информацията, че в групировката ИД участват българи. Той беше категоричен, че вече е казал всичко, което знае. За него терористичната групировка е една от новите, изключително големи заплахи за България. Велизар Шаламанов участва в конференция в столицата, посветена на военните рискове пред страната ни.

Средата за сигурност се е променила много в последните месеци, новите рискове все още не са докрай отчетени, съобщи военният министър Шаламанов.  Той обаче не пожела да коментира ще бъде ли свикан скоро Съветът по сигурността.  

"Новите рискове са поведението на Русия, ако смятате, че няма промяна в политиката на Русия през последните месеци, аз мисля, че има сериозна промяна. Анексирането на Крим, поддържането на сепаратистите са сериозни промени, които създават рискове в близост до България, в Черно море най-вече. А пък ИД също е сериозен нов риск, който не съществуваше преди един месец. Съветът по сигурност го свиква единствено премиерът на Република България и той ще бъде човекът, който ще каже този, който ще определи. А иначе заплахата от ИД не произтича от участието или неучастието на българи в групировката, а от това, което тя прави в рамките на Сирия и Ирак." - допълни Шаламанов.

Според министър Шаламанов страната ни няма достатъчно средства за далечно откриване на самолети. Той коментира, че сигурността ни е гарантирана в рамките на организацията, но българският принос е малък поради техниката, с която разполагаме. Превъоръжаването е най-важният стратегически избор. Бойците на България се справят отлично, каза министърът, но очакват техника, съвместима със стандартите на НАТО.