Президентът поиска нови самолети за армията

Можем да закупим 9-10 изтребителя, обяви Плевнелиев след парада за 6 май.

06.05.2013 | 15:10
Президентът поиска нови самолети за армията

Могат да се закупят 9-10 нови изтребителя за нуждите на отбраната, обяви президентът Росен Плевнелиев, след като прие тържествения парад по повод 6 май – Ден на храбростта и на Българската армия.

"Разчетите показват, че можем да закупим 9-10 самолета... Вярвам, че нашата армия наистина има нужда от превъоръжаване и технологично обновление", обяви държавният глава след края на парада, проведен на площад "Батенберг" в столицата.

Традиционно парадът започна с прелитането на три бойни хеликоптера Ми-17, носещи националния флаг. После в колоната се появиха представителни блокове на военната академия „Г.С. Раковски", офицери и войници от Националната гвардейска част, участници в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от сухопътните войски, военновъздушните, военноморските сили и Съвместното командване на силите.

"Днес свеждаме глави пред подвига на всички герои... паднали във войните за национално освобождение и обединение на отечеството", каза Росен Плевнелиев. "Необходимо е всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили... усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия". Президентът пожела на войниците и офицерите здраве, силна воля и неизчерпаема енергия.