Министерството на отбраната се готви да поиска 1 млрд. лв до 2020 г.

Предвижда се закупуването на нови кораби, подводници, техника за сухопътни войски

16.08.2014 | 17:11 Редактор: Ирина Георгиева
Министерството на отбраната се готви да поиска 1 млрд. лв до 2020 г.

Министерството на отбраната се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия.

Предвижда се закупуването на нови кораби, подводници, техника за сухопътни войски.

Новината идва само ден, след като военното ведомство обяви, че има пари само за заплати и че ще се отложи част от вноската към НАТО. 


 

"Нашият основен приоритет е завръщане на България в центъра на НАТО, в центъра на Европейския съюз, с много по-активна роля, с достойно участие в процесите в тези два съюза".

Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов при представянето на приоритетите, по които ще работи Министерството на отбраната в следващите два месеца, както и на екипа му.

Предстои Срещата на върха на Алианса на 4 и 5 септември в Уелс, за която се изготвя визия „България в НАТО - 2020 г.“.

„Тази визия трябва да открои основните стъпки, които България ще направи, за да повиши своите способности в рамките на инициативите на Алианса, както и евроатлантическата солидарност, която очакваме от Алианса, в усложнената среда за сигурност“, заяви министър Велизар Шаламанов. „Знакова стъпка в тази посока е ангажиментът за ускорена акредитация на Центъра за компетентност по управление на кризи и възстановяване“, посочи министър Шаламанов.

„Най-важната цел пред нас е да изготвим национална програма. Акцентът в тази програма е да покажем как инвестициите в отбраната (при достигане на разходи за отбраната 2 % от Брутния вътрешен продукт, и вътрешна структура на този бюджет, осигуряващ от 15 до 20 % за инвестиции), ще подобрят способностите на армията и степента на интеграция на взаимодействие със съюзниците в НАТО и ЕС, ще доведат до технологично обновление в страната, стимул за създаване на нови работни места, възможност за коопериране на българската индустрия и академичен сектор с високотехнологичните компании в страни от НАТО и ЕС“, посочи министър Велизар Шаламанов. 

„Разчитам на професионалното ръководство в Министерството на отбраната“, каза военният министър Велизар Шаламанов. „В този кратък период, нашата задача е да им помогнем да се справят със задачите по гарантиране на въздушната и морска сигурност, киберсигурност, подпомагане на гражданските власти, участие в операции, справяне в трудната финансова ситуация“, заяви министър Велизар Шаламанов.

С актуализацията на бюджета, приета в последния ден от Народното събрание, ще бъдат отрязани над 90 млн. лв. от средствата за отбрана, което затруднява много от плащанията по договорите за възстановяване на техниката. Като пример бе посочено задължението в размер на 14 млн. лв. по договора за ремонт на двигатели за МиГ – 29, чието плащане ще бъде отложено.