Различията между ГЕРБ и БСП за управлението остават

Ние оценяваме като изключително трудна възможността за последващи преговори, коментира Румяна Бъчварова от ГЕРБ

13.10.2014 | 15:45 Редактор: Мариета Иванова
Различията между ГЕРБ и БСП за управлението остават

Различията между ГЕРБ и БСП по ключови приоритети за управлението остават, стана ясно след продължилите 4 часа преговори между двете партии с най-много депутати в следващия парламент. Екипи от двете страни проведоха разговори с оглед на съставяне на кабинет.

На пресконференцията след разговорите Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че двете страни не са постигнали съгласие по осем ключови приоритетa. По думите й „съвсем очаквано“.

Един от тях е подоходното облагане. -“Ние сме за ниско, плоско данъчно облагане, с минимално изземване от хората. Мислим, че различията ни в тази област са дори на идейно разделениe на основа- ляво и дясно,“ заяви Стоянова. Тя допълни, че вторият приоритет, по който са изпъкнали сериозните различния, е енергийният сектор и даде за пример, че от левицата държат да бъде намерен вариант за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Още по темата

В сектор „Сигурност“ от ГЕРБ настояват за отмяна на осъществените промени от миналото правителство и изваждането на ГДБОП от ДАНС и връщането на структурата в МВР.

Стоянова подчерта, че различия относно осъществяването на икономически растеж между двете страни няма. Разликите са по отношение на осъществяването на този растеж, става ясно от думите на Стоянова.

„Категорично не сме съгласни с предложението за реиндустриализация. Държавата трябва да създава условията за дейността на предприятията. Тя не трябва да е техен стопанин. И е доказала, че е лош стопанин“, коментира още тя.

Преговарящите страни са постигнали съгласие по евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в банковия съюз, както и създаването на Енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите.

Решаването на казуса с КТБ също е сред темите, по които не е постигнато съгласие, стана ясно от думите на Стоянова. Тя подчерта, че от ГЕРБ настояват БНБ да назначи „международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ, да предложи начините, по които банката да излезе от ситуацията“, като стане ясно колко ще струва това на държавата, икономиката и на българския данъкоплатец.

Като „диаметрално противоположни“ определи различията между ГЕРБ и БСП Румяна Бъчварова, която също е част от преговарящия екип на ГЕРБ за съставяне на кабинет.- „Ние оценяваме като изключително трудна възможността за последващи преговори, освен ако не получим официално становище за темите, по които могат отстъпят“.

Янаки Стоилов от БСП обаче беше категоричен, че 12-те червени линии, които левицата обяви като приоритетни в предизборната си програма, нямат за цел да разделят партиите, а да дадат решението на проблемите в страната.

Въпреки това той обясни, че преговарящият екип ще представи на БСП проблемните теми, за да могат социалистите да преценят дали и доколко могат да направят компромис с някои от приоритетите им.

„Очакваме от ГЕРБ да направи правителство, тази задача е решим“а, коментира Стоилов, според когото предсрочни избори отново не са решение за страната.

От левицата смятат, че е необходимо следващото управление да има стабилна парламентарна подкрепа и мнозинство, което да гарантира провеждането на неотложните реформи.

„Получихме и разбиране за формата на управление, което ние предлагаме - политически кабинет със споделена отговорност и подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределяне на функциите в него и на ангажиментите, които всяка една партия участваща в нея поема“, обяви Бъчварова, цитирана от Dnes.bg.

Тя подчерта, че ГЕРБ иска да изкара пълен четиригодишен мандат, защото има много проблеми за решаване, а Янаки Стоилов добави, че БСП не настоява правителството да е е времево обвързано.

Вижте и коментара на Цецка Цачева от видео файла.