Менда Стоянова: Извънредно законодателство за КТБ е недопустимо

Спирането на еврофондове е показателно за отношението на ЕС към България, коментира кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ

01.10.2014 | 10:55 Редактор: Мариета Иванова
Менда Стоянова: Извънредно законодателство за КТБ е недопустимо

Извънредно законодателство за КТБ е недопустимо, заяви в предаването Денят On Air кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ Менда Стоянова. Коментарът й дойде в отговор на въпрос на водещия Веселин Дремджиев дали партията на Бойко Борисов има подготвен закон по случая с поставената под особен надзор банка, подобно на информацията, че Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС вече имат проектозакон по случая, който да бъде разгледан от следващия парламент.

„Всеки един казус трябва да се разглежда, както би се отнасял за всяка една банка. Имаме Закон за кредитните институции, Закон за гарантиране на влоговете. Те трябва да бъдат променени, но не заради конкретен случай,' посочи Менда Стоянова.

Тя допълни още, че доколкото България е член на ЕС и трябва да спазва банковите правила на Общността, нерешаването на казуса с КТБ е проблем за ЕС.

По думите й всички „ние ще сме потърпевши“, ако бъде взето решение за банката, преди да е ясно състоянието й.

Стоянова коментира и последните слухове, свързани с КТБ. Тя посочи, че разпродажба на активи на дъщерната банка „Виктория“ не би могло да има, преди да е взето решение за банката. -  „Разпродаването на тази банка ще е възможно, като стане ясно решението за КТБ – дали ще е с отнет лиценз или ще има оздравителна процедура“, коментира Стоянова.

„Другите слухове са, че има прехвърляне на задължения или депозити. Такова може и да има и то е абсолютно свободно по Търговския закон, но за да стане факт, то трябва да е одобрено от самата банка. В момента квесторите не одобряват такива сделки и нямат право по закон да го правят. Те биха могли да бъдат одобрявани една по една, ако не увреждат масата на несъстоятелността, евентуално от един бъдещ синдик, ако банката започне да бъде обявявана в несъстоятелност. В момента обаче, такива сделки са абсолютно несъстоятелни“, коментира Стоянова.

На въпрос къде стои България по отношение на присъединяването в еврозоната, тя коментира, че това може да стане, когато страната ни е готова технически, икономически и политически.

Стоянова посочи, че при управлението на ГЕРБ година наред страната ни е изпълнявала критериите за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната-ERM II.- „И не сме там, защото няма политическото съгласие между 28 страни-членки, че трябва да сме там, защото все още привнасяме риск“, заяви тя.

Стоянова коментира, че „България трябва да е стабилен и предвидим партньор, който не носи риск за ЕС.“ Тогава по думите й, ще бъдем приети в еврозоната и банковия съюз на ЕС. - „Фактът, че имаме спрени еврофондове е ясен сигнал, какво е отношението към страната“, коментира тя. В този смисъл тя подчерта, че страната е в изолация от близо година и половина. По думите и  „бесният популизъм“ трябва да спре.