Реформаторите готови да управляват с ГЕРБ при определение условия

Името на бъдещия премиер ще се обсъжда след като стане ясна програмата на новото правителство

09.10.2014 | 17:02 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторите готови да управляват с ГЕРБ при определение условия

Реформаторският блок заяви готовност да управлява в коалиция с ГЕРБ, но при определени условия. За това се споразумяха днес лидерите на петте партии в блока.

Името на бъдещия премиер Реформаторите ще обсъдят след като стане ясна програмата на бъдещото правителство.

От Реформаторския блок дадоха заявка за дългосрочно развитие и участие в коалиционно управление на страната, ако се осъществят реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, пенсионната система и енергийния сектор.

Освен това те настояват за връщане на доверието в банковата система, борба с корупцията, реформа в Изборния кодекс.

„След като имаме програма на правителството и гаранция за реформите и сроковете, в които ще се проведат, тогава ще обсъждаме кои личности са носители и гарант за тези реформи, не преди това“, заяви Радан Кънев.

Божидар Лукраски заяви, че във Facebook може да се иска всичко, включително и оставката му. Поводът за коментара му е отправените искания в социалната мрежа да се оттегли, заради изказването му, че заявките, че реформаторите няма да подкрепят Бойко Борисов за премиер било „трик“ пред избирателите.

„По въпроса за трика това е казано на шегата. Съзнавам, че беше неуместна. Повече такива шеги няма да си правим“, коментира Лукраски.

Председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева разясни по какъв начин ще бъде определена групата на Реформаторския блок за преговорите с ГЕРБ.

„Ще търсим реципрочност. Зависи от нивото, с което се започне от страна на ГЕРБ. и от Реформаторския блок ще отговорим със същото в съответните партии.“, коментира Кунева.

Тя изрази задоволство, че един от преговарящите от страна на ГЕРБ Румяна Бъчварова е харесала предложената от реформаторите съдебна реформа.