Станишев: Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже

Резултатите са повод за сериозни изводи, но не и за униние, заяви лидерът на БСП

25.05.2014 | 23:46 Редактор: Мариета Иванова
Станишев: Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже

Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже, заяви на пресконференцията след изборите лидерът на БСП Сергей Станишев. Той допълни, че резултатите от изборите дават повод за сериозни изводи, но не и е за униние.

„В най-трудни моменти показваме консолидация, хъс и добре чуваме какво ни казват хората със своето гласуване и негласуване”, заяви още Станишев.

По думите му тези, които говорят, че изборите са насочени срещу правителството, грешат.

„Ако имаше наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски”, допълни още лидерът на БСП.

Станишев заяви още, че преднината, която получават крайните националисти в редица европейски държави, е сигнал, че хората и техните проблеми не са във фокуса на европейските институции. В дискусиите за рестрикции, бюджетен дефицит липсваха хората, коментира още лидерът на социалистите.

По думите му на изборите в България е станало ясно, че партиите, които работят като за национална кампания печелят повече, отколкото тези, които водят европейска кампания.

„ Трудно е за нашите избиратели да бъдат мотивирани да гласуват за евроизбори. Това сме го преживели вече два пъти – през 2007 и 20009”, заяви Станишев.

 Той допълни, че ниските резултати на БСП са последица от това, че БСП е водила битка на два фронта. От една страна, срещу ГЕРБ, „което беше битка на реваншизъм и бяха използвани всички лостове и най- вече на местната власт”. От друга страна, ‘на БСП й беше нанесен удар в гръб и той изцяло обслужи нашия политически опонент. Предупреждавахме, дори молихме да не се повтарят политически грешки заради лични амбиции, но това не се случи. АБВ обаче не успяха да спечелят достатъчно гласове, но разколебаха наши гласове, включително и такива на хора, които не излязоха да гласуват,” заяви Станишев.

Той допълни, че предстоят много обстойни анализи на изборните резултати и на причините довели до тях.

„Това, което е ясно за нас е необходимостта от анализ на това  в какво не се отговорили на нашите избиратели. Да нетърпението за помощ сред нашите избиратели е много голямо. Това, означава, че отчетът за първата година трябва да е много точен, подробен, в това число за тежки сектори като здравеопазване, образование и за политика, която да е дългосрочна и перспективна. Знаете, че очакваме правителството да представи идеята си за реиндустриализация. Без такава политика вечно ще бъдем бедни, ще пълзим по корем”, заяви Станишев.

В коментар за изборното студио на Bulgaria On Air Росица Янакиева отхвърли обвинението на лидера на БСП, че АБВ са отнели от гласоподавателите на „Коалиция за България”. На въпрос на водещия Веселин Дремджиев какво предстои пред гражданската инициатива Янакиева заяви, че най- вероятно ще премине в политическа формация.