Стойчо Стойчев: Гласоподавателите показаха червен картон на управляващите

Причината е, че не се правят реформи, а се пълнят дупки с малко пари, коментира политологът

25.05.2014 | 20:04 Редактор: Мариета Иванова
Стойчо Стойчев: Гласоподавателите показаха червен картон на управляващите

Още по темата

Въпреки ниската избирателна активност, гласоподавателите показаха червен картон на управляващите. Така политологът Стойчо Стойчев коментира в изборното студио на Bulgaria On Air с водещ Веселин Дремджиев първите данни от екзи- половете за разпределението на подкрепата на отишлите до урните български граждани днес.

Припомняме, че по данни на Екзакта рисърч груп към 19.00 часа за ГЕРБ са гласували 29.5%, за Коалиция за България: 21,0%, за ДПС: 13,5%, за Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, движение "Гергьовден"- 11,2%, за Реформаторския блок: 7,1%, за АБВ 4,7% и за „Атака” - 3%.

Стойчев коментира, че ако това разпределение се запази, то напълно оправдава предварителните прогнози, че пет партии ще влязат в парламента.

„Разликата е в това, че преднината на ГЕРБ пред БСП не е в рамките на процент, а клони към почти 10%”, коментира Стойчев.
Важен извод по думите му е, че новите партии, като АБВ и „България без цензура” не успяха да съберат толкова голям брой гласоподаватели, колкото се очакваше.

Преференциалният вот беше в основата на мобилизацията на симпатизантите на Реформаторския блок, коментира още политологът. По думите му Мая Манолова и работещите по Изборния кодекс са направили подарък на Реформаторския блок, приемайки преференциалния вот. По данни на Екзакта рисърч груп от правото си на преференциален вот са се възползвали около 40% от гласоподавателите.

„ДПС запазват до известна степен традиционните гласоподаватели , но подкрепата за тях е от други фактори, не от политическото им представяне”, заяви още политологът.

Той не изключи вероятността по-слабите резултати за управляващите да станат причина за свикването на предсрочни избори.

„Зависи дали ще правителството ще успее да изпълни бюджета. Възможно е да има рокади в кабинета. Видяхме проблеми в ключови сектори като енергетиката. И е възможно министър Драгомир Стойнев да напусне кабинета. Ще видим доколко кадровият проблем ще реши кризата в управлението и дали ще се стигне до предсрочни избори, като не е изключено самият премиер да ги свика”, посочи Стойчев.