Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Лиляна Павлова: Българското председателство промени имиджа на страната ни

Министърът за европредседателството пред "Брюксел 1"

07.07.2018 | 18:45 Редактор: Велислав Филипов
Лиляна Павлова: Българското председателство промени имиджа на страната ни

"След българското европредседателство, по време на което много гости посетиха България, имиджът на страна ни се промени", заяви след отчета на премиера Борисов в Страсбург министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

"CNN  обяви България за държава, която трябва да бъде преоткрита," каза Павлова в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1", отчитайки, че в началото на председателството ни е имало множество негативни статии за страната.

"Не мога да се съглася с това, че оценките за председателството ни са куртоазни или фалшиви. Оценката, която получаваме, идва и от критици, и опоненти. Това е знак, че сме се справили и нека не омаловажаваме успехите ни, защото те са факт. Това е една от темите, която беше надпартийна и за първи път ни обедини като нация след приемането ни в ЕС," заяви Павлова и цитира социологически проучвания, според които 81% от българите подкрепят свършеното по време на председателството, а само 1% не одобряват свършеното.

"Гражданите също подкрепят свършеното и са повярвали, че това е национална кауза," коментира Павлова.

Беше ли България добър дипломат по спорните теми? Колко драматичен беше дебатът за Западните Балкани - вижте отговорите на министър Павлова във видеото.