Борисов отчете европредседателството, получи "Отличен" 6 от Таяни и Юнкер

Стачка на преводачите и скандал белязаха заседанието в Страсбург

03.07.2018 | 13:01 Редактор: Тодор Петров
Борисов отчете европредседателството, получи

"Отличен" 6 написаха председателите на Европейския парламент и Европейската комисия Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер на българското европредседателство. 

Днешният отчет на премиера Бойко Борисов пред депутатите в Страсбург обаче, беше белязан от стачка и скандал в пленарната зала.

Стачните действия на специалистите, които превеждат на живо на 24-те официални езика в ЕС хвърли лека сянка върху пленарното заседание. Точно когато Борисов трябваше да вземе думата, преводачите преустановиха работа за повече от 20 минути заради извънредните часове труд, които полагат.

Премиерът Борисов използва случая да се ръкостиска с малкото евродепутати, които присъстваха в пленарната зала. Сред тях не и представителят на "Зелените" Ска Келер, която писа петица на българското европредседателство, но призна всички постижения.

Юнкер изрази възмущението си от поведението на преводачите и коментира, че едва ли биха си позволили подобно държание, ако на мястото на Борисов бяха Ангела Меркел или Еманюел Макрон.

А Антонио Таяни очерта като най-голям успех на европредседателството ни Западните Балкани и изрази надежда да продължим да работим по въпросите с бежанците и миграцията.

Борисов прие похвалите от представителите на целия политически спектър в залата. Той подчерта, че сме постигнали 41 от общо 105 споразумения, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург Мартина Ганчева.

"Четири от шестте отворени досиета са на финалната права. За пореден път Европа показа, че е готова да работи единна", заяви Бойко Борисов.