Линия Здраве - 3.4.2022

06.04.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова
Линия Здраве - 3.4.2022

Живеем в свят, в който култът към външността е издигнат на пиедестал, както никога до сега, а в същото време все повече хора се борят с наднормено тегло. Съгласно данните на СЗО близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло. Това ще рече, че всеки двама от трима българи страдат от наднормено тегло. Тези цифри са повече от притеснителни, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването не са само естетичен проблем, а рисков фактор за развитие на редица дегенеративни заболявания, сред които метаболитен синдром, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания, ендокринни смущения, репродуктивни проблеми и др.

Още по-плашеща е статистиката, касаеща наднорменото тегло и затлъстяването при децата. България е на 5-то място по затлъстяване в Европа, като 30% от децата ни са с наднормено тегло, а малко над 12% са със затлъстяване. Преди няколко години Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ провежда национално представителни изследване сред извадка от 3353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас. Проучването установява, че честотата на наднорменото тегло сред момчетата е 32.4%, а при момичетата - 28,6%, като нивата на затлъстяване са - 15,7% сред момчетата и респективно 12.2% при момичетата. Тези цифри са повече от плашещи, на тази възраст не би трябвало да има нито едно пълно дете.

За да разберем повече за сериозността на проблема, за етиологията на затлъстяването, за усложненията и заболявания, до които може да доведе и за ефективните методики за превенция и лечение, сме поканили д-р Светлана Хедер, специалист ендокринолог към ДКЦ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Клиничните й интереси са в областта на репродуктивната ендокринология, болести на щитовидната жлеза, диабетология и др.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Неволно направих повторение Моля да не се зачита. Сигнализирай за неуместен коментар