Линия Здраве - 27.3.2022

28.03.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Днес ни се иска да си поговорим за здравето на сърцето. Сърцето, което денонощно тупти в гърдите ни и сърцето, благодарение на което, ние, хората, сме способни да изпитваме най-висшата форма на човешка емоция – любовта. Без сърце животът е невъзможен! Както в пряк, така и в преносен смисъл.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб. Статистиката и в България също е изключително притеснителна: двама на всеки трима души страдат и/или губят живота си от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност. Най-притеснителното е, че това са заболявания, свързани с начина на живот, които тихо, обикновено безсимптомно, прогресират с годините.

Понякога се проявяват изведнъж, но и често са обвързани със състояния като метаболитен синдром, наднормено тегло и затлъстяване. А в последните години здравето на сърцето често бива компрометирано след прекарана Ковид инфекция.

За да ни разкрие от своя опит като кардиолог, кои са ключовите фактори на сърдечното здраве, ролята на превенцията и какви са най-разпространените пост - Ковид усложнения върху сърдечносъдовата система и кога се налага консултация със специалист, поканихме в предаването "Линия Здраве" д-р Александър Носиков, консултант кардиолог в Диагностично - консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост".

Целия разговор гледайте във видеото.