България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Очаква ни коалиция от 4 партии, която ще трябва да вземе трудни решения

Анализ на Иван-Асен Иванов и Даниел Стефанов на резултатите от изборите

15.11.2021 | 09:40 Редактор: Теодора Патронова

Каква ще бъде формулата на властта и да очакваме ли стабилно мнозинство?

"Със сигурност българската политика се движи от ясно изразени лидери и те са тези, които опаковат в ясно разбираема за избирателите форма всички политики, които предлагат и имат план да водят. Така ще бъде занапред и въпросът е да избираме тези личности с адекватна преценка и знаейки какво стои зад тях като биография, като интегритет, като възможности за бъдещо управление на страната. Разбира се, много е важно до каква степен тези личности ще бъдат консенсусни, когато в конфигурацията за управление ще участват най-вероятно четири партии", коментира политологът Иван-Асен Иванов в "България сутрин".

Той добави, че очаква в новия парламент да има по-голяма доза сговорчивост. 

"Разговорът ще бъде много сложен. Този път проблемът няма да е толкова в личностите, но не забравяйте, че има няколко неотложни проблема, които трябва да бъдат решени. Това е бюджетът, трябва да се вземат мерки относно Ковид кризата. Това са много сериозни неща, защото там ще се сблъскват представи какво трябва да правим с финансите на държавата. Това ще бъде основният препъникамък пред бъдещата коалиция, която най-вероятно ще е от четири партии", обясни политологът Даниел Стефанов пред Bulgaria ON AIR. 

Иванов заяви, че през последните месеци "Възраждане" се оформи изцяло като партия, която представлява в българската политика граждани, които са напълно против здравните мерки по отношение на пандемията. Това било дефиниращото за тях и е вероятно тяхното изискване към бъдещото управление да бъде мерките да бъдат по-смекчени. 

"Би било пагубно, ако една бъдеща коалиция започне строежа на обществото с "Възраждане". Не е в интерес и на двете страни. "Възраждане" е една доста крайна, почти радикална партия, която няма интерес да влиза в каквито и да било коалиции. Имаме около две трети от избирателите, които практически не припознават тази партийна система. Имаме доста ниска избирателна активност и процент, който гласува за партия "Възраждане", която е абсолютно антисистемна партия. Това означава, че тези две трети са отворени за субекти като "Възраждане" на следващите избори", поясни Даниел Стефанов. 

Политологът заяви, че тяхната игра няма да е да влязат в правителство, защото очакват второ или първо място. Той каза още, че една коалиция няма да има 100 дни толеранс, а веднага ще трябва да вземе доста непопулярни и трудни решения. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Георги
преди 2 години
Браво на Иван-Асен, толкова младо момче, а така зрял и премерен коментар, като напълно споделям мненията му по всички теми! Супер визия и поведение.Г-н Стефанов не ми вдъхна много доверие, може би заради странната позиция на тялото му. Не можах да разбера легнал или седнал е.. Сигнализирай за неуместен коментар