Брюксел 1 - 29.5.2021 - Пълен запис

31.05.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, бивш посланик във Ватикана и член на Смесената комисия между София и Скопие, заяви по повод съвместното посещение на Радев и Пендаровски в Рим, че македонците много се надяват на външна намеса. Те се надяваха още когато беше германското председателство и казваха: „Сега Меркел ще натисне българите и те ще ни пуснат“. Но Меркел заяви, че това е двустранен въпрос и трябва да бъде разрешен от двете страни, без външна намеса. Разбира се, всяка държава, която има председателство, иска да направи нещо, с което да се запомни. Ние, например, се запомнихме с това, че въведохме темата за Западните Балкани, ние искахме да вкараме Македония в ЕС. От страна на македонците съществува българофобия, в техните учебници ние сме наречени „диваци“.

Ние казваме: „Да, от 1944 година вие имате друга държавна идентичност, вие сте държава“, но не можем да признаем, че допреди 1944 година нашите деди са били небългари или че не са говорели на български език“, изразява позицията си на учен и историк проф. Кирил Топалов.

Проф. Топалов смята, че Скопие непрекъснато се надява на неща, които никога не биха били от полза за македонците. „Те трябва да се надяват само на едно - на братско и приятелско отношение с България, на почтено спазване на договора, на признаване на българската етническа идентичност до 1944 година. Ние дори признаваме техния език, въпреки че той си остава остаряла диалектна форма на българския. Но те искат да им признаем невъзможното- че нашите деди не са били българи, че Самуил не е бил български цар, че братя Миладинови не са събирали български народни песни, както са озаглавили сборника си“.

В същото време, президентът Пендаровски каза, че застава зад всяка дума от двустранния договор, подписан между София и Скопие.

Томе Блажевски от Охрид разказва, какво е да си българин в РСМ.

Гост в студиото е и бившият външен министър Ивайло Калфин, който коментира конфликтната ситуация в Беларус.

„Сюжетьт ще се развие в много посоки. Целта на Лукашенко беше да покаже на всички, особено в Беларус, че той няма да се спре пред нищо. Както той сам се изрази, за да им пречупи вратовете на тези, които протестират срещу него. Виждаме, че с този страх до голяма степен успява. След като си позволява да свали чужд търговски самолет и то с изпратен военен самолет. Нещо, което е абсолютно безпрецедентно“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Ивайло Калфин и допълни:

„Бих използвал дори по-силна формулировка, но това в действителност е пиратство. Ти взимаш чуждо въздушно средство, заграбваш го, взимаш си отвътре, каквото те интересува, това е действително пиратство. Въпросът е, че няма право. Споменават се други случаи в историята, включително свалянето на самолета на венецуелския президент във Виена преди няколко години, но такова нещо, което се случи в Беларус, го няма по никакъв начин. Да свалиш самолет, да го претърсиш и да си вземеш, който или каквото ти трябва от него“, казва Калфин.

Според него, Лукашенко няма много международни инструменти, за да си направи защита. Това е жест, насочен за сплашване на населението отвътре. Той казва, че няма да се спре пред нищо, включително и пред такъв безпрецедентен акт. Но неговите външнополитически инструменти са доста слаби. И тук идва руската намеса, която се предполага, че има някакво съдействие. Трима руски граждани са слезли и са си заминали от самолета, след като е бил арестуван Протасевич. Разбира се, няма доказателства, че те са свързани с това, той да бъде проследен, свален и хванат“, коментира Ивайло Калфин.

Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП, обяснява, защо пандемията вдига цените на лекарствата и защо суровините за тях поскъпват 200%.

Целите разговори гледайте във видеото.