Money.bg - 28.11.2020 - Пълен запис

01.12.2020 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Money.bg” разговаряме с бившия финансов министър на България Симеон Дянков. Той от една страна управлява финансите на страната при предходната икономическа криза, а от друга познава мерките на големите икономики за спасяването на бизнеси и работни места. Неговата гледна точка често се различава с общоприетата.

Икономиката се забавя и има всички признаци, че тепърва ще се случва по-лошото. Взехме ли си поуките спрямо десет години назад?

“Съдейки по бюджет 2021 година, който тази седмица беше приет в парламента, не сме си взели много поуки. Една от основните поуки при такива кризи е, че винаги трябва да се очакват още неприятни изненади и в такъв смисъл в бюджетните процедури и въобще в работата на правителството трябва да сме подготвени за още по-лоша ситуация, трябва да сме песимисти. Ако са по-хубави нещата - тогава по-добре. От тази гледна точка е малко разочароващо, че следващият бюджет за 2021 година рисува една оптимистична ситуация, все едно кризата е зад нас. Това е основна грешка”, казва в интервю за „Money.bg” Симеон Дянков.

Какво липсва в бюджет 2021 година? Какво трябва да се добави, така че да бъдем по-устойчиви на бъдещи трусове?

“Липсват две пера и те са под знаменател "помощ на българския бизнес". От една страна цялостна перспектива за това как в система на продължаваща и може би задълбочаваща се икономическа криза през следващата година, какво се прави за всички български бизнеси. И второ, в определени сектори, които вече са в тежка ситуация - транспорт, туризъм, малките магазини, автомобилната промишленост, там дали се правят някакви допълнителни мерки. И двете пера липсват. Говори се за тях от определено време в правителството, но и определени политики в бюджет 2021 въобще липсват, а това за мен е грешка”, уточнява Симеон Дянков.

В предаването „Money.bg” говорим за това, как се променят потребителските навици на българина? Какви бързооборотни стоки купуват и какви са удобствата на онлайн поръчките на храна? Ще видите разговор със заместник-управителя на един от най-големите столични хипермаркети, който ще ви разкаже подробно за тенденциите в момента. Това е Борис Стефанов от хипермаркет ХИТ Макс.

Български продукти в чужбина винаги е имало там, където има български общности. Но за госта в студиото, нито качеството, нито количеството и разнообразието са достатъчни, за да покажат капацитета на родното производство. Това е Георги Георгиев, който е основател на българската платформа за продажби в Германия Bulgaria Store.

Всички разговори можете да гледате в предаването „Money.bg” от 28.11.2020